חיסכון לכל ילד
במסגרת תוכנית חיסכון לכל ילד, מפקיד הביטוח הלאומי על חשבון המדינה לכל ילד הזכאי לקצבת ילדים 57 ש"ח בכל חודש עד הגיעו לגיל 18. הכספים יופקדו בחיסכון ייעודי על שמו של הילד וזאת בנוסף לקצבת הילדים המשולמת עבורו.
פעולות
פעולות ומידע בנושא חיסכון לכל ילד
ניוד חסכון לכל ילד
משיכת חסכון לכל ילד
להצטרפות – מעבר לאתר הביטוח הלאומי ולעדכון בחירתכם
עדכון פרטים בחשבון
צפייה בתקנון
צפייה במדיניות ההשקעה
מידע נוסף אתר האוצר
להצטרפות לאנליסט – נכנסים מכאן לאתר של ביטוח לאומי, מצטרפים ובוחרים.
הורים המעוניינים בכך, יכולים להכפיל את סכום ההפקדה החודשית ולהוסיף לחיסכון של כל ילד 57 ש"ח נוספים מדי חודש, שישולמו מתוך קצבת הילדים, כך שסכום החיסכון המצטבר יוכפל ויעמוד על 114 ש"ח בחודש. קופות "חיסכון לכל ילד" מנוהלות בבנקים או בבתי השקעות, בהתאם לבחירת ההורים. (נכון לשנת 2024)
לתשומת לבכם, אם לא תבחרו את הגוף המנהל, ביטוח לאומי יבחר עבורכם את הגוף שינהל את כספי החיסכון בהתאם למנגנון ברירת מחדל שנקבע ולא בהתאם לצרכים ולהעדפות ההשקעה שלכם. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי ככל שתכנית החיסכון מנוהלת בבית השקעות או חברת ביטוח ניתן להעביר את הכספים בין גופים אלו.
לכן מומלץ להקדים ולבחור את המקום שבו יתנהל חיסכון ילדיכם.
לידיעתכם, בחודש יולי 2024 אישרה הכנסת תיקון לתוכנית, במסגרתו החל מ-1 לינואר 2025, לקוחות בעלי חיסכון לכל ילד בבנק, יוכלו להחליט בכל עת להעביר את ההפקדות מאותו המועד לקופת גמל להשקעה לחיסכון לילד, דבר שלא היה אפשרי עד כה. במקרה כאמור, הסכום שכבר נצבר עד לאותו מועד בתכנית החיסכון לכל ילד בבנק, ימשיך להתנהל בבנק ואילו הפקדות הביטוח הלאומי (לרבות התוספת ככל שבחרו בכך ההורים) מאותו מועד, יופקדו לקופת הגמל לחיסכון לילד. תשומת הלב כי נכון למועד זה טרם נקבע על ידי המדינה המנגנון במסגרתו ניתן יהיה לבקש העברת ההפקדות לקופת גמל לחיסכון לילד כאמור.
מאפייני תוכנית חיסכון לכל ילד
- עד הגיעו של החוסך (הילד) לגיל 21 – דמי הניהול בקופה משולמים על ידי המדינה. לאחר גיל 21 ייגבו דמי הניהול מחשבון החיסכון.
- בחירת מסלול השקעה מבין 3 מסלולי השקעה לפי רמות סיכון שונות: מוגבר, בינוני ומועט.
- אפשרות לעבור בכל עת בין מסלולי השקעה ללא אירוע מס וללא עלות
המסלולים שלנו
-
אנליסט חיסכון לכל ילד (מספר מסלול 11365)- חוסכים המעדיפים סיכון מועט
-
אנליסט חיסכון לכל ילד (מספר מסלול 11366)- חוסכים המעדיפים סיכון בינוני
-
אנליסט חיסכון לכל ילד (מספר מסלול 11367)- חוסכים המעדיפים סיכון גבוה (ברירת מחדל)
היקף הנכסים והתשואות נלקחו ממאגרי החברה. לחברה זיקה למוצריה המנוהלים והמשווקים על ידה. אין לראות באמור משום ייעוץ או שיווק השקעות וכן אין לראות באמור משום ייעוץ או שיווק פנסיוני.
אנליסט מחזיק בהיתר עיסקא הניתן על ידי מכון כתר לכלכלה עפ"י התורה – בנשיאות הגרז"נ גולדברג שליט"א.
מהי תוכנית חיסכון לכל ילד? איך זה עובד?
חיסכון לכל ילד היא תוכנית שהמדינה יזמה והוציאה לפועל מינואר 2017. במסגרתה, מפקיד הביטוח הלאומי סכום מסוים (57 ש"ח בחודש, נכון ל-2024) עבור כל ילד בגינו זכאי ההורה לקצבת ילדים, עד גיל 18 ואף משלם את דמי הניהול בקופה עד לגיל זה.
בנוסף, כל ילד זכאי למענקים שיופקדו לחיסכון לכל ילד: ילדים שנולדו עד 31 בדצמבר 2016 יקבלו 568 ש"ח בגיל 18. ילדים שנולדו מ-1 בינואר 2017 יקבלו 284 ש"ח בגיל 3 ועוד 284 ש"ח בהגיעם למצוות (12 לבנות ו-13 לבנים). ילדים שלא ימשכו את החיסכון עד גיל 21 יקבלו 568 ש"ח נוספים בגיל זה.
הסכום החודשי והמענקים מופקדים בתוכנית חיסכון על שם הילד בקופת גמל להשקעה או בבנק, לפי בחירת ההורה מקבל קצבת הילדים. את הבחירה ניתן לבצע בתוך 6 חודשים מהלידה באתר הביטוח הלאומי. ניתן גם להכפיל את סכום ההפקדה החודשי על-ידי בחירה להפקיד חלק מקצבת הילדים לחיסכון לכל ילד, במקום לחשבון הבנק.
במידה שההורה לא בחר היכן לנהל את החיסכון, הביטוח הלאומי יבחר היכן להפקיד את הכסף, לפי המנגנון הבא:
- ילד ראשון – הכסף יופקד בקופת גמל להשקעה באחד מבתי ההשקעות המשתתפים בתוכנית, במסלול סיכון מוגבר.
- אם לילד אח או אחות גדולים, ובעבר ההורים בחרו עבורם היכן לנהל את החיסכון לכל ילד, הכסף יופקד באותו בנק או קופת גמל שבהם מתנהל החיסכון של האח/אחות שנולדו לפניו.
מי זכאי לתכנית חיסכון לכל ילד?
כל ילדי ישראל הזכאים לקבל קצבת ילדים (עד גיל 18).
מתי ניתן למשוך את הכספים בתכנית חיסכון לכל ילד?
הילד יכול למשוך את הכספים בגיל 18, באישור ההורים (משיכה לפני גיל 18 מותרת במקרים חריגים, שיפורטו בהמשך). יש למלא טופס בקשה למשיכת הכספים באתר הביטוח הלאומי ולצרף את חתימת ההורים המאשרים את המשיכה. ניתן גם למלא טופס "בקשה למשיכת כספים מחיסכון לכל ילד" ולשלוח לאנליסט, לכתובת: anapidyonot@analyst.co.il. מגיל 21, החוסך יכול למשוך את הכספים ללא אישור ההורה מקבל קצבת הילדים.
מי יכול לקבל מידע בנושא חיסכון לכל ילד?
עד גיל 18 – ההורים.
מגיל 18 – הילד.
חיסכון לכל ילד – שאלות ותשובות
-
כן. ביטוח לאומי מפקיד 57 שקל בחודש לכל ילד (נכון ל-2024). ההורה מקבל קצבת הילדים יכול לבחור להעביר עוד 57 שקל בחודש על חשבון קצבת הילדים המשולמת על-ידי ביטוח לאומי לחשבון הבנק.
-
בקופת גמל להשקעה או בבנק של אחד הגופים שנבחרו על-ידי משרד האוצר להשתתף בתוכנית. בקופת גמל ניתן לבחור בין כמה מסלולי השקעה שקבעה המדינה, והכספים מושקעים בשוק ההון בהתאם למסלול ולמדיניות ההשקעה של הקופה. גם הבנקים מציעים מספר מסלולי חיסכון, והכספים צוברים ריבית בהתאם למסלול שנבחר.
-
כן. אם הילד סובל ממצב רפואי מסכן חיים, חלילה, ניתן למשוך את הכספים למימון צרכיו הרפואיים, באישור הביטוח הלאומי. המענקים המגיעים לילד עד גיל 18 יופקדו במועד המשיכה, והביטוח הלאומי ימשיך להפקיד הפקדות חודשיות ומענקים בדומה לילדים שלא ביצעו משיכה מוקדמת.
אם הילד נפטר, חלילה, הביטוח הלאומי ימשיך להפקיד בחודש הפטירה ו-3 חודשים לאחר מכן. לאחר מכן יוכלו ההורים למשוך את הכסף (בכפוף לתקנון הקופה). -
כן. ניתן לנייד תוכנית חיסכון לכל ילד מבית השקעות אחד לאחר בכל עת. לא ניתן לנייד חיסכון לכל ילד מבנק לבית השקעות, מבית השקעות לבנק או מבנק לבנק.
-
ההורים שילדם נולד/ה מ-1 בינואר 2017 ואילך יכולים לבחור היכן ינוהלו כספי החיסכון בתוך 6 חודשים מהלידה. על ההורה מקבל קצבת הילדים להיכנס לאתר הביטוח הלאומי ולבחור האם הכספים ינוהלו בקופת גמל להשקעה או בבנק, מבין הגופים המשתתפים בתוכנית, וכן לבחור את מסלול ההשקעה.
אם חלפו 6 חודשים וטרם בחרתם תוכנית חיסכון לכל ילד – אל דאגה, ביטוח לאומי עשה זאת עבורכם בהתאם למנגנון שתואר לעיל. תוכלו לשנות את הבחירה בכל עת, באתר הביטוח הלאומי. -
משרד האוצר קבע מספר מסלולי חיסכון לכל ילד במסגרת קופת גמל להשקעה: מסלולים לחוסכים המעדיפים סיכון מועט, בינוני או גבוה – ההבדל בין 3 המסלולים מתבטא בשיעור האחזקה בנכסי סיכון, כגון מניות. כמו כן, האוצר מאפשר לבחור במסלולים המנוהלים לפי ההלכה היהודית או לפי חוקי השריעה.
עד סוף 2022, מסלול ברירת המחדל שאליו הפקיד ביטוח לאומי את הכספים במקרים שבהם ההורה מקבל קצבת הילדים לא בחר מסלול בצורה אקטיבית היה מסלול הסיכון המועט. החל מסוף 2022, מסלול ברירת המחדל הוא מסלול הסיכון המוגבר, המאופיין בשיעור גבוה יותר של אחזקה במניות. הרקע לשינוי המדיניות הוא קיומם של מחקרים שלפיהם השקעה במניות מגדילה את פוטנציאל התשואה לאורך זמן.
בבנקים ניתן לבחור בין מסלולים בריבית קבועה צמודה למדד או שאינה צמודה למדד וכן במסלול ריבית משתנה הנקבעת כמרווח מריבית הפריים. בכל אחד ממסלולי החיסכון בבנק ניתן לבחור בין תחנת יציאה כל 5 שנים או ללא תחנת יציאה עד גיל 18. -
בהחלט. אם בחרתם בחיסכון בקופת גמל להשקעה, תוכלו לשנות בכל עת את מסלול ההשקעה ואף להעביר את הכספים מחברה מנהלת אחת לאחרת. בבנק ניתן לשנות מסלול כל 5 שנים בלבד – אם בחרתם באופציה זו ולא במסלול ללא תחנות יציאה.
-
בעת משיכת הכספים ייגבה מס רווחי הון של 25% על הרווחים הריאליים (בניכוי האינפלציה) שנצברו בחיסכון. מס רווחי הון מוטל בעת מכירת נכסים כגון ניירות ערך, פיקדון בבנק, חברות ועוד. מי שיתמיד ויחסוך עד גיל 60 וימשוך את הכספים כקצבה באמצעות העברתם לקופת גמל שממנה ניתן למשוך את הכסף כקצבה, ייהנה מפטור ממס רווחי הון על הקצבה.