מהי קופת גמל?

אזרחי ישראל נהנים מתוחלת חיים ממוצעת מהגבוהות בעולם, שעומדת על 80.7 לגברים ו-84.8 לנשים (נכון ל-2020, על פי מכון ברוקדייל). תוחלת החיים הגבוהה טומנת בחובה אתגר כלכלי, שכן רוב הישראלים פורשים לפנסיה בשנות ה-60 לחייהם, כשלפניהם עוד שנות חיים רבות ללא הכנסות מעבודה. כדי להבטיח שישראלים יוכלו להתקיים בכבוד בזקנתם, מדינת ישראל מחייבת בחוק הפרשת כספים לחיסכון פנסיוני לכל עובד - שכיר או עצמאי, ואף מעניקה הטבות מס משמעותיות לחוסכים. בעוד שעצמאים מפרישים לחיסכון פנסיוני עבור עצמם, חובת  הפנסיוני העיקריים הוא קופת גמל לחיסכון, המוכרת יותר בשמה המקוצר -  קופת גמל.


לפני שנסביר מהי קופת גמל לחיסכון ונרחיב על המאפיינים הייחודיים שלה, חשוב לעשות קצת סדר במונחים: השוק הישראלי כולל שורת מוצרי חיסכון שהם כולם סוגי קופת גמל – למשל קרן השתלמות, קופת גמל להשקעה ואף חיסכון לכל ילד. לכל אחד מהמוצרים מאפיינים שונים, שעליהם תוכלו לקרוא בהרחבה באתר זה. 


קופות הגמל לחיסכון עברו גם הן שינויים משמעותיים במשך השנים, כתוצאה משינויי חקיקה ורגולציה, ולכן גם כאן נדרש לעשות קצת סדר: עד 2006, עצמאים יכלו להפקיד כספים לקופות גמל (אז קופת גמל לתגמולים) ולמשוך את הכסף ללא מס כעבור 15 שנה מההפקדה הראשונה. כספים שהופקדו בין 2006-2008 ניתנים למשיכה כסכום חד פעמי החל מגיל 60 ובכפוף לוותק של 5 שנים לפחות. החל מ-2008, כספים שהופקדו לקופת גמל לחיסכון ניתנים למשיכה כקצבה פנסיונית.


עוד הבחנה שכדאי להכיר היא בין קרן פנסיה חדשה (שהיא קופת גמל לקצבה, שמשלמת קצבה) לבין קופת גמל לחיסכון (שהיא קופת גמל לקצבה שאינה משלמת קצבה). קופות שאינן משלמות לקצבה אינן רשאיות לשלם קצבה פנסיונית לעמיתים בקופה (החוסכים) באופן ישיר. כדי לקבל את הקצבה מקופת גמל לחיסכון, על העמית להעביר את הכספים שנחסכו לקופה שמשלמת לקצבה. כמו כן, יש הבחנות נוספות שלא נרחיב עליהן במאמר זה.

.


        

כלל הציבור – שכירים ועצמאים, כאשר לעניין קופת הגמל לחיסכון, עצמאי הוא כל אדם שמפקיד עבור עצמו (אף אם אינו בעל הכנסה מעסק או ממשלח יד). הפקדה לקופת גמל לחיסכון עשויה להתאים לשכירים ולעצמאים שמעדיפים קופת גמל על מכשירים פנסיוניים אחרים, כגון קרן פנסיה או ביטוח מנהלים, או שמעוניינים לפצל את ההפקדות בין מכשירים פנסיוניים שונים, מכל סיבה שהיא.

בשתי דרכים עיקריות:
1. חובת הפרשות לחיסכון פנסיוני לכל עובד בישראל.
2. הטבות מס על הפרשות לחיסכון פנסיוני.
קופת גמל לחיסכון היא אחד מ -3 מוצרי החיסכון הפנסיוני (הקצבתיים) בישראל, לצד קרן פנסיה וביטוח מנהלים. כל עובד יכול לבחור במוצר המועדף עליו ובכפוף לדין, ואף לפצל את ההפרשות הפנסיוניות בין כמה מוצרים.

צו ההרחבה בעניין פנסיה חובה לשכירים, שנכנס לתוקף ב-2008 (כפי שחל היום), מחייב מעסיקים להפריש כספים לחיסכון פנסיוני לכל עובד שכיר (מגיל 21 לגברים ומגיל 20 לנשים), לפי החלוקה הבאה: 6% מהשכר על חשבון העובד, 6.5% על חשבון המעסיק לרכיב תגמולים ועוד 6% על  חשבון המעסיק לרכיב פיצויים – סה"כ 18.5% מהשכר. אלה ההפרשות המינימליות, אך העובד זכאי להגדיל את ההפרשה משכרו עד 7% והמעסיק יכול להגדיל את ההפרשה לתגמולים ל-7.5% ולפיצויים עד 8.33% (עד לתקרה).
גם על עצמאים חלה חובה בחוק להפקיד לחיסכון פנסיוני החל מ-2017, בשיעורים הבאים בכל שנת מס: על הכנסה שנתית המהווה עד חצי מהשכר הממוצע במשק יש להפקיד 4.45% מההכנסה. על יתרת ההכנסה ועד הכנסה בגובה השכר השנתי הממוצע במשק עליהם להפקיד 12.55% מהכנסה. עצמאים רשאים, אך לא חייבים, להפקיד לביטוח פנסיוני סכומים גבוהים יותר. שיעורי ההפקדה מתייחסים להכנסה לאחר הניכויים המותרים ולפני הניכויים בגין הפקדות לקרן השתלמות ולביטוח פנסיוני. בסה"כ, עצמאים יכולים להפקיד עד 16.5%  מההכנסה החודשית (עד לתקרה) וליהנות מהטבת מס בדרך של ניכוי מס או זיכוי מס.

דמי הניהול המקסימליים המותרים מהכסף שנצבר הם 1.05% וכן עד 4% מההפקדות באותה שנה. דמי הניהול בפועל מושפעים מפרמטרים כגון מסלול ההשקעה, הסכום שנצבר בקופה, הסכמים עם ארגון או ועד עובדים ועוד. ניתן לצפות בממוצע דמי הניהול של קופות הגמל באתר גמל-נט של רשות שוק ההון ולהשוות את דמי הניהול הממוצעים לדמי הניהול הממוצעים באותה קופת גמל ובקופות גמל של גופים מנהלים אחרים באותו מסלול השקעה.  

כן. קופת גמל היא אחד מ-3 מוצרי חיסכון פנסיוני עיקריים – שני האחרים הם קרן פנסיה וביטוח מנהלים. לכל מוצר מאפיינים שונים. כך, למשל, בקופת גמל לחיסכון כל ההפקדה מיועדת לחיסכון, בעוד שקרן פנסיה וביטוח מנהלים כוללים גם מרכיבים ביטוחיים, כגון ביטוח למקרה מוות או לאובדן כושר עבודה. בקרן פנסיה חדשה מקיפה, חלק מהנכסים מושקעים באגרות חוב מיועדות של המדינה או בהתאם למנגנון מורכב שקבעה המדינה ואשר נכנס לתוקף באוקטובר 2022, בעוד שקופות גמל משקיעות בהתאם למדיניות ההשקעה שלהן. ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה (שאינן ברירת מחדל שנבחרו על ידי רשות שוק ההון) עשויים לדחות קבלת מבוטח עקב מצב בריאותי, בעוד שבקופת גמל אין מרכיב ביטוח ולכן המצב הבריאותי אינו רלוונטי. יש לשים לב שתקנות שאושרו בשנת 2023 מגבילות את ההפקדה לביטוח מנהלים למצטרפים חדשים. רק מי שמשתכר לפחות כפול מהשכר הממוצע במשק ועומד בקריטריונים נוספים יכול להפקיד לביטוח מנהלים.

האם קופת גמל פטורה ממס? מהן ההטבות?


הטבות המס לשכירים ולעצמאים על הפקדות לקופות גמל לחיסכון (הפקדות החל משנת 2008) מתחלקות לשני סוגים: זיכוי מס (החזר כספי על המס שנגבה) וניכוי מס (הפחתת הסכום המופקד מהמשכורת החייבת במס). בנוסף, ישנן הטבות מס אפשריות על היוון קצבה לאחר גיל הפרישה (תיקון 190), עליהן נרחיב בהמשך.

 

לפני שנפרט על הטבות המס, נכיר כמה הגדרות מפקודת מס הכנסה שיסייעו לנו.
משכורת מבוטחת: המשכורת שבגינה המעסיק מפקיד כספים לחיסכון פנסיוני.
משכורת לא מבוטחת: רכיבי שכר שהמעסיק לא מפריש בגינם בדרך כלל כספים לחיסכון פנסיוני–  למשל תשלום על שעות נוספות, בונוסים וכדומה.
עמית מוטב: שכיר שהפקדותיו לקופת גמל הן 16% לפחות מהשכר הממוצע במשק.
עמית שאינו מוטב: שכיר שהפקדותיו לקופת גמל נמוכות מ-16% מהשכר הממוצע במשק.

גמל לשכירים:

הטבות המס לשכירים הן (הנתונים מעודכנים ל-2024):

זיכוי במס: שכירים (מוטבים או לא מוטבים) זכאים לזיכוי של 35% במס הכנסה על הפקדה של עד 7% מהמשכורת המבוטחת ועד לתקרת משכורת מבוטחת של  9,700 ₪  בחודש. סכום ההפקדה המקסימלי המזכה בהטבת זיכוי הוא679 ₪ ושווי הזיכוי הוא עד כ- 237 ₪ לחודש ( כ-2,851 ₪ לשנה). ההפקדות האלה, כמו גם הזיכוי במס, מתבצעות בפועל על-ידי המעסיק.

בנוסף, שכירים (מוטבים או לא מוטבים) יכולים ליהנות מזיכוי מס נוסף של 35% על הפקדת עד 5% מהמשכורת הלא-מבוטחת ועד לתקרת משכורת לא-מבוטחת של 9,700 ₪. מדובר בהפקדה נוספת של עד 485 ₪ בחודש שתעניק להם זיכוי מס של עד  2,037 ₪ לשנה. לשם כך עליהם לפתוח קופת גמל נוספת להפקדות עצמאיות, שלא דרך המעסיק.

ניכוי מס: שכירים שהם עמיתים מוטבים והמשכורת המבוטחת שלהם היא עד 24,250 ₪ לחודש, יכולים להפקיד עד 11% מהמשכורת הלא-מבוטחת ועד לתקרת משכורת לא מבוטחת של 9,400 9,700 ₪, וליהנות מניכוי מס של 11%. גובה ההפקדה החודשית המותר הוא עד 1,067₪ (11% מ-9,700 ) והוא יופחת מההכנסה החייבת במס.


שכירים שהם עמיתים לא-מוטבים יכולים ליהנות מניכוי מס בשיעור נמוך יותר של 5% מהמשכורת הלא-מבוטחת, עד לתקרת משכורת לא-מבוטחת של 9,700 ₪. במילים אחרות, הניכוי המקסימלי לשכירים לא מוטבים הוא 485₪ לחודש (5% מ-9,700  ₪).

כדי ליהנות מהטבות המס על הפקדה לקופת גמל באופן עצמאי, יש לבצע את ההפקדות ולהצטייד באישור על ההפקדות לרשות המיסים עד סוף השנה. לפרטים ניתן לפנות לשירות הלקוחות של אנליסט בכתובת מייל gemel@analyst.co.il.

גמל לעצמאים:

עצמאים שהכנסתם השנתית המזכה (ההכנסה ברוטו שממנה נגזר המס) אינה עולה על 164,400 ₪, יכולים להפקיד עד 16.5% מההכנסה השנתית המזכה וליהנות מניכוי מס על הפקדה של 11% ומזיכוי מס על הפקדה של 5.5%. גובה הטבת המס על הניכוי נגזר משיעור המס השולי שאותו עצמאי משלם וגובה הזיכוי ממס הוא 35%.


עצמאים שההכנסה השנתית שלהם גבוהה מ-164,400₪ יכולים ליהנות מהטבות מס גבוהות יותר הניתנות ל"עמית מוטב" במעמד עצמאי, עד לתקרת הכנסה של 232,800 ₪ בשנה, ובתנאי שיפקידו סכום נוסף שעליו אינם זכאים להטבת מס.

אלה הן הטבות המס לעצמאי שהוא עמית מוטב:

תקרת ההפקדה לעמית מוטב עצמאי לשנת 2024, המזכה בהטבת מס (מסוג זיכוי או ניכוי), עומדת על כ-38,412 לשנת 2024 (או 37,248 שקל לעמית שרכש ביטוח אובדן כושר עבודה וקיבל עליה כבר הטבת מס). סכום ההפקדה המינימלי לעמית מוטב הוא 24,069 שקל בשנה (מהם 19,206 שקל בהטבת מס ועוד 4,863 שקל ללא הטבת מס), לפי הפירוט הבא:


על הכנסה של עד 116,400₪ – ניתן להפקיד עד 16.5% בהטבת מס, שהם 19,200 ₪.
על הכנסה שבין 116,400 ₪ לתקרת הכנסה שנתית של 232,800₪ – ניתן להפקיד עד 16.5% מהשכר בהטבת מס (הפקדה נוספת של עד 19,200 ₪). תנאי לקבלת הטבות המס על רובד ההכנסה השני הוא הפקדת  4,863₪ נוספים ללא הטבת מס. כלומר, עמית מוטב עצמאי, שההכנסה השנתית שלו היא לפחות 232,800 ₪ (ההכנסה המקסימלית המזכה בהטבות מס בהפקדה לקופת גמל) יצטרך להפקיד 43,275 אלף ₪ בשנה על מנת לנצל את מלוא הטבות המס על ההפקדה.

.


        

מדובר במוצרים בעלי שם דומה אך בעלי מאפיינים שונים מאוד:
מטרת החיסכון: קופת גמל להשקעה היא מוצר חיסכון לכל מטרה, בעוד קופת גמל לחיסכון מיועדת לחיסכון לטובת הפנסיה.
מועדי משיכת הכספים ואופן המשיכה: מקופת גמל להשקעה ניתן למשוך כספים בכל עת, כסכום חד-פעמי בניכוי מס רווח הון כדין, בעוד שמקופת גמל לחיסכון ניתן ככלל למשוך כספים כקצבה.
תקרת הפקדה שנתית: בקופת גמל להשקעה יש, בקופת גמל לחיסכון – אין.
הטבות מס: הטבות המס לשכירים ולעצמאיים בקופת גמל לחיסכון גבוהות משמעותית בהשוואה לקופת גמל להשקעה.

החל מ- 2008 כספים שנצברו בקופת גמל לחיסכון ייועדו לקצבה. עם זאת קיימת אפשרות לחוסך להוון את הקצבה לה הוא זכאי, זאת בכפוף לכך שסך הקצבה לה הוא זכאי ממקורות שאינם הביטוח הלאומי, עולה על סכום הקצבה המזערי שנקבע בחוק (נכון לשנת 2024 - 5,012 ₪). תיקון 190 קובע הסדרי מס הן לעניין הקצבה המשתלמת לחוסך והן בכל הקשור להיוון הקצבה ולמעשה, מאפשר לחוסכים בקופת גמל לחיסכון להוון את חלק הכספים שמוגדר כ"קצבה מוכרת" בכפוף לתנאים המפורטים לעיל, החל מגיל 60, ותוך תשלום מס של 15% (נומינלי) וכל עוד פקיד השומה לא הורה אחרת. בנוסף וביחס לכל הכספים המיועדים לקצבה, מאפשר תיקון 190 לקבל פטור החל מגיל הפרישה ובכפוף לאמור לעיל לעניין תנאי ההיוון, אך זאת בכפוף לאישור פקיד שומה.

ניתן לנייד כספים מחברה מנהלת אחת לאחרת ללא אירוע מס. כמו כן, ניתן להעביר את הכספים ממסלול למסלול ללא אירוע מס. באנליסט קופות גמל לחיסכון במגוון מסלולי השקעה: אנליסט גמל ישראל, אנליסט גמל אג"ח עד 10% מניות, אנליסט גמל מניות חו"ל, אנליסט גמל אג"ח, אנליסט גמל שקלי לטווח קצר, אנליסט גמל חו"ל, אנליסט גמל אג"ח ממשלת ישראל, אנליסט גמל מסלול לבני 50 ומטה, אנליסט גמל מסלול לבני 50-60, אנליסט גמל מסלול לבני 60 ומעלה, אנליסט גמל מחקה מדד s&p-500.

לניוד קופת גמל לאנליסט: https://bit.ly/3F21fbO

מידע נוסף:
מתי ניתן למשוך כסף מקופת הגמל?
מהי קופת גמל להשקעה
מהי קרן השתלמות

 

אנליסט קופות גמל בע"מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. אין באמור בדף זה משום ייעוץ או שיווק פנסיוני ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי. המידע האמור בכתבה זו נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ולא מהווה מידע מלא וממצה. אנליסט לא תהא אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שייגרם, אם ייגרם, לקורא ו/או למי מטעמו כתוצאה מהסתמכות על האמור בכתבה זו וכי העושה שימוש במידע כאמור, עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. ט.ל.ח.

צור קשר

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

בהקלקה על הקישור, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.