שנת 2024 שמסתיימת בעוד ימים אחדים היתה טובה למשקיעים. הן במניות והן באג"ח. שוקי המניות בישראל ובחו"ל הניבו תשואות גבוהות משמעותית מהממוצע. הם עשו זאת בסביבה פוליטית וגיאופוליטית נזילה מאוד.
בישראל למשל זינק מדד תל אביב 125 ב-28.5% מאז תחילת השנה ועד 23.12.24. זה קרה למרות המלחמה הממושכת שגרמה לפגיעה בצמיחה והורדות דירוג שיכבידו מאוד על תקציבי הממשלה בשנים הבאות.
גם מדדי האג"ח של ישראל הניבו למשקיעים רווחים סבירים עד נאים. מדד האג"ח הממשלתי הכללי למשל עלה השנה בכ-2.6%. מדד האג"ח הקונצרני תל בונד 20 טיפס בכ-4.5%. רווחים בחלק האג"חי של התיק אינם מובנים מאליהם בשנים שבהן האינפלציה עולה (מכ-2.5% בתחילת השנה לכ-3.5% בסיומה), הריבית אינה יורדת (בניגוד למתרחש בעולם), הגרעון התקציבי תופח (קרוב ל-7% מהתוצר) ודירוג האשראי של הממשלה מופחת. גם החוסן שגילה השקל הישראלי בשנה החולפת אינו מובן מאליו כלל.
המשקיעים בארה"ב קיבלו גם הם תמורה נאה על השקעתם. מדד נאסד"ק המייצג את ענף הטכנולוגיה רשם קפיצה של 26.5% מתחילת השנה, ומאז תחילת 2023 השלים זינוק של כ-88%. מדד S&P500 שמושפע מאוד ממניות הטכנולוגיה הגדולות ("7 המופלאות"*) הניב תשואה של 24.3% מתחילת 24', יותר מכפול מהתשואה הרב שנתית הממוצעת האופיינית לו.
שוקי המניות של אירופה נטו רוב השנה לעליות, כשבמיוחד בלט לטובה השוק הגרמני. למרות הטלטלות הפוליטיות והתפרקות "קואליציית הרמזור" (שלוש מפלגות שצבעיהן אדום צהוב וירוק) של הקנצלר אולף שולץ, מדד דאקס טיפס מתחילת השנה ב-18.4%. בעקבות הטלטלה ילכו אזרחי גרמניה לבחירות מוקדמות בסוף חודש פברואר הקרוב.
מדדי המניות של לונדון ומילאנו רשמו עליות נאות, בעוד שוק המניות של פאריס נסוג מעט לאחור. גם צרפת סובלת באחרונה מאי ודאות פוליטית. ראש הממשלה, מישל ברנייה, הודח לאחר 4 חודשי כהונה בשל מחלוקת על התקציב שהגיש. הנשיא עמנואל מקרון מינה את פרנסואה ביירן במקומו. כתוצאה מהטלטלה העריכה סוכנות מודי'ס שצרפת תתקשה להפחית את הגרעון התקציבי התופח והפחיתה את דירוג האשראי שלה מ-Aa2 ל-Aa3.
העליות החריגות בשוקי המניות היוו את הבסיס לתשואות הנאות שרשמו השנה מכשירי החיסכון לטווח ארוך בישראל כגון קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות השתלמות. בניסיון להבין מעט יותר את תנועות השווקים ב-24' ואלו החלטות השקעה יש לבחון לקראת 25' ניהלנו שיחה עם שמעון אוליאל, סמנכ"ל מחקר ואסטרטגיה באנליסט, וערן גולדרינג, מנהל השקעות ראשי של קופות הגמל באנליסט.
אוליאל: "שנת 24' הראתה לנו שוב עד כמה חשוב גיוון ופיזור של תיק ההשקעות. אסור להיבהל כשהשוק נופל, ואין טעם לנסות לתזמן אותו על ידי כניסות ויציאות תכופות.
"בתחילת 24' ישראל נתפסה אחרת מכפי שהיא נתפסת היום. המלחמה היתה עוד בשלביה הראשונים ואי הוודאות היתה גדולה. למרות זאת, חשבנו שצריך להמשיך ולהחזיק שיעור משמעותי מהנתח המנייתי בישראל. כי מהנתונים הפונדמנטליים ורמות התמחור ניתן היה להעריך שיחסי הסיכוי–סיכון בשוק המניות שלנו לא היו נכונים".
גולדרינג: "החלטה מושכלת נוספת שחשבנו שהיא נכונה היתה להתמקד בשווקים המרכזיים שרלוונטיים לישראל. זה אומר קודם כל ישראל, ארה"ב וכמה מדינות גדולות באירופה. אנחנו העדפנו את גרמניה, שהיא הכלכלה
הגדולה ביותר באירופה. פיזור הוא טוב ונכון בדרך כלל. אבל לא טוב להתפזר יותר מדי. חשוב לתת דגש לשווקים שמכירים טוב יותר ומאמינים בהם לטווח ארוך.
"באשר לישראל, השתדלנו להתמקד במניות ספציפיות שאותן אנחנו מכירים היטב. זו הדרך להתגבר על אי הוודאות. בארה"ב נתנו דגש למניות הטכנולוגיה על פני אחרות.
אחרי עליה כל כך חדה במדד נאסד"ק ובמיוחד ב-"7 המופלאות", האם לא יהיה נכון לדלל מעט את הנוכחות שלהן בתיקים?
גולדרינג: "שינויים בתיק ההשקעות צריך לבצע בהתאם למצב האישי. אם אתה בחור צעיר שעוד עשרות שנות השקעה לפניך, לא הייתי מציע לשנות יותר מדי. ברור שמי שמתקרב לגיל פרישה צריך לבצע התאמות ולהפחית בהדרגה את רמת הסיכון בתיק.
"חברות טכנולוגיה הן אלו שיובילו את העולם גם בשנים הבאות, ואי אפשר שלא להיחשף אליהן. בכל פעם יש קבוצה אחרת של מניות שנותנת את הטון וגורמת לעלייה של כלל השוק".
אוליאל: "לגבי שינויים אפשריים אני חושב שהיום נכון להגדיל את המשקל של ישראל בתיקים. השוק אמנם רשם עליות נאות בחודשים האחרונים אבל הוא בעיקר פיצה בכך על שנה וחצי שבהן הניב תשואות חסר. המצב הגיאופוליטי כאן השתנה משמעותית, כנראה לטובתנו לפי רוב הפרשנים. יש לכך הרבה השלכות ועשויות להיווצר הרבה הזדמנויות".
"ככלל, היו הרבה הפתעות לטובה בשוק הישראלי. השקל שמר על חוזקו מול הדולר וזה קרה בשנה שבה הדולר התחזק בעולם. בשוק ההייטק, למרות המלחמה, ראינו יותר אקזיטים מאשר ב-2023. הבנקים המשיכו להניב רווחי שיא, ואפילו ענף הנדל"ן גילה עוצמה.
"בסוף השנה ראינו גם עליה חדה באג"ח הממשלתיות לטווח ארוך. מדד האג"ח השקלי הארוך (תל-גוב שקלי ל-10 שנים פלוס) זינק תוך 3 חודשים בכ-12%. מי שנצמד לאג"ח הללו בימים הלא פשוטים של 2024 קיבל תמורה נאה על הסיכון שלקח.
גולדרינג: "ההפתעה העיקרית מבחינתנו היתה העוצמה שהפגינו השווקים הפיננסיים לאורך השנה שנשענו בעיקר על השיפור ברווחיות החברות. ברמת המקרו חלק מהתחזיות דווקא התבדו. כך למשל בתחילת 2024 הדעה הרווחת אצל האסטרטגים היתה שהריביות בארה"ב וישראל ירדו מהר יותר".
כשמסתכלים לכיוון 2025, באלו החלטות השקעה כדאי לדבוק?
אוליאל: "שוק המניות בארה"ב נשען כיום על מספר וקטורים שדוחפים אותו ובכלל זה בחירת טרמאפ, הורדות ריבית וצמיחת רווחי חברות. טראמפ נתפס כנשיא שיעשה טוב לכלכלה ולחברות המקומיות. הוא מדבר על הפחתת רגולציה, הפחתת מיסים והטלת מכסים. בהקשר זה הוזכרו באחרונה מכסים שהוא מתכנן להטיל על יבוא מסין, קנדה ומקסיקו. בנוסף הוא הבטיח לטפל בנושא ההגירה הלא החוקית. עם זאת היכולת שלו להפחית מיסים מוגבלת כנראה בהשוואה לקדנציה הקודמת. הטלת מכסים וטיפול בהגירה יכולים לייצר אינפלציה שתפגע ביכולת הבנק המרכזי להפחית ריבית.
"העליות שראינו בשוק האמריקאי, בעיקר מאז בחירתו של דונלד טראמפ, הופכות אותו למעט מתוח. ברוב הסקטורים מכפילי הרווח שמחושבים ביחס לרווחים החזויים לשנה הבאה נמצאים מעל לממוצע של 10 השנים האחרונות.
"תחזיות צמיחת הרווחים לשנת 2025 אינן שמרניות במיוחד. התחזית לצמיחת הרווח למניה עבור יחידת מדד של S&P500 עומדת על כ-15%. על פני עשרות שנים בעבר הרווח ליחידת מדד צמח רק בכ-6%-7%. זו תחזית שנשענת בחלקה הגדול על צמיחה ברווחיהן של "7 המופלאות" ומניות טכנולוגיה מובילות אחרות.
"אבל גם בתוך הקבוצה הזו יש צורך לבחון כל חברה לגופה. אפל למשל נסחרת כיום לפי מכפיל רווח 40 ומכפיל הכנסות 10 בהתאם לתוצאותיה ב-4 הרבעונים האחרונים. אלו יחסי תמחור שמייצגים ציפייה לצמיחה מהירה. לא בטוח שזה תואם את התחזיות, כולל אלו של הנהלת החברה, לפיהן ההכנסות של אפל יצמחו בשנה הבאה בפחות מ-10%".
גולדרינג: "בארה"ב יש ציפייה שהבחירה בטראמפ תעזור לחברות המקומיות, בין השאר באמצעות מכסים על יבוא. עדיין צריך לראות איך זה יתבצע ואם יהיו לכך תוצאות לוואי אחרות".
אוליאל: "יש דרכים רבות בהן מנסים לבחון את רמת המחירים של שוק המניות האמריקאי. אחת מהן מוכרת בשם "אינדיקטור באפט", על שמו של המשקיע המוערך, וורן באפט. באפט נוהג לבחון מהו היחס בין שווי שוק המניות האמריקאי כולו לבין התוצר המקומי הגולמי של ארה"ב. בכך קושר באפט בין התפתחות הכלכלה האמריקאית וצמיחת התוצר להתפתחות מחירי המניות. יש בכך כמובן הגיון. נכון להיום אינדיקטור באפט נמצא ברמה של 200% שזה שיא מאז שהוא החל להימדד ב-1950.
"עם זאת, לאינדיקטור של באפט יש מספר מגבלות. בין היתר משום שחלק ניכר משווי המניות של חברות אמריקאיות נובע מפעילות ענפה בחו"ל שאינה מסייעת בהכרח לגידול בתמ"ג של ארה"ב.
"חברת ברקשייר הת'וואי שבאפט שולט בה ומנהל אותה הגדילה לאחרונה במידה ניכרת את רכיב המזומן שלה על חשבון אחזקות במניות. היא גם מכרה מניות בהיקף משמעותי, והקטינה את החזקתה בחברת אפל. רכיב המזומן מסך נכסי ברקשייר הינו גבוה בהשוואה לעבר. זה מהלך שמשקף כנראה את הערכתו של באפט לפיה אין כיום הרבה אלטרנטיבות השקעה מעניינות.
"מחלקת המחקר של בנק לאומי ניסתה לאחרונה לבחון מדד דומה המתבסס על היחס בין שווי השוק של מדד בורסת ניו יורק (מדד NYSE) לבין התמ"ג האמריקאי. מדד NYSE כולל 2000 מניות. להערכת כלכלני לאומי, מדד זה מדד זה מייצג טוב יותר את הכלכלה האמריקאית לעומת מדדים כמו S&P500 ונאסד"ק שבהן משקל רב למספר קטן של מניות טכנולוגיה גדולות בעלות אופי גלובאלי.
גם כאן היחס בין המדד לתמ"ג נמצא ברמה גבוהה, קרובה לזו שנרשמה בימי בועת הדוט.קום (99-2000) ובועת הסאבפריים (2007). כלומר גם לפי פרמטר זה ייתכן שהשוק האמריקאי נמצא כעת בתמחור יתר. חשוב כמובן לזכור שבכל תקופה ישנם פרמטרים שונים שמשפיעים על השוק כמו הריבית, גובה האינפלציה, וגורמי אי ודאות שונים כמו מלחמת סחר ומלחמות בכלל.
"בכל מקרה, לאור רמות המחירים בארה"ב ייתכן שיהיה נכון להקטין מעט את החשיפה אליה ולהגדיל בהתאם את החשיפה לישראל"
מה דעתכם על המטבע הדיגיטלי ביטקוין שזינק מאז הבחירות בארה"ב וכבר נסחר ביותר מ-100 אלף דולר?
אוליאל: "ביטקוין נחשב למטבע הדיגיטלי המוביל. הוא פועל בטכנולוגיה מבוזרת ללא שליטה ולכן לא תלוי בבנקים מרכזיים או בממשלות. ביטקוין נתפס כבעל היצע מוגבל ולכן יש כאלה שחושבים שמחירו ימשיך לעלות. באחרונה הוא התחיל לקבל לגיטימיות מצד מקבלי החלטות בעולם. טראמפ נחשב לתומך נלהב במטבעות דיגיטליים ואף ביצע מינויים שעשויים לתמוך בשימוש בהם.
מצד שני אנחנו מזהים גם חסרונות בביטקוין. המחיר שלו תנודתי מאוד, וחלק ניכר מהשימוש בו הוא לפעילות לא חוקית כגון מימון של טרור, או סחר בנשק וסמים. ישנם סיכונים לגניבה ואובדן, והתפרסמו לא מעט מקרים של קריסת פלטפורמות שסחרו בו. ברוב מדינות העולם ישנה רגולציה מחמירה שמקשה על השימוש בו.
אנחנו מתקשים למצוא קשר בין המחיר שלפיו ביטקוין נסחר לבין ערכים כלכליים כלשהם משום שלא עומד מאחוריו שום נכס ממשי. ועדיין הוא נסחר בהיקפים של כמה עשרות מיליארדי דולרים ביום. זה נראה כמו מגמה אופנתית, אם כי חשוב לציין שהיא שנמשכת כבר לא מעט זמן. אנחנו לא מחזיקים בו ישירות אבל בהחלט עוקבים אחר ההתפתחויות סביבו".
גרף: "אינדיקטור באפט"
מקור: Current market valuation
*הכינוי "7 המופלאות" מתייחס ל-7 חברות טכנולוגיה גדולות: אפל, מיקרוסופט, אלפבית-גוגל, מטא-פייסבוק, אנבידיה, אמזון וטסלה. המידע שמופיע לעיל הינו מידע תמציתי בלבד ואין בו כדי למצות או להוות תחליף להוראות הדין, רשות מוסמכת או נהלי החברה, כפי שהיו מעת לעת. האמור לעיל כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות ומידע אחר המתייחסים לאירועים ו/או לעניינים עתידיים, שהתממשותם אינה ודאית והינם מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו יצרו עבורו רווחים. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי.
מסמך זה הוכן על ידי אנליסט אי.אמ.אס שירותי ניהול השקעות בע"מ (להלן: "אנליסט"), בהסתמך על מידע שנאסף ו/או על מידע זמין לציבור ממקורות שונים. אנליסט מניחה שמידע זה הוא מהימן ואינה מבצעת בדיקה עצמאית של המידע. האמור במסמך זה כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו ייצרו עבורו רווחים. אנליסט ו/או מי מהחברות הבנות שלה (לרבות אנליסט קופות גמל בע"מ ואנליסט ניהול תיקי השקעות בע"מ" ו/או חברה הקשורה למי מהן (להלן: "חברות קבוצת אנליסט"), במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו וכן ועשוי להיות למי מהן או למי מבעלי השליטה, נושאי המשרה או העובדים בהם, עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או רכישה ו/או מכירה ו/או ביצוע עסקה, בהתאם למגבלות הדין, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך והן עשויות להחזיק בני"ע המסוקרים במסמך זה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות/פנסיוני בכל הנוגע לביצוע פעולה בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או במוצרים פנסיוניים (לפי העניין). מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה להחזקה, רכישה או מכירה של נייר ערך ו/או נכס פיננסי ו/או לביצוע כל עסק בהם ו/או ביצוע עסקה במוצר פנסיוני. כן, עשויות חברות קבוצת אנליסט, בעלי השליטה, נושאי משרה או עובדים בהן להיות בעלי קשרים עסקיים עם תאגידים הנזכרים במסמך זה או הקשורים בהם, לרבות לקבל או להעניק להם שירותים נוספים. כל הזכויות, לרבות זכויות הקניין הרוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות לחברות קבוצת אנליסט, לאחת מהן או יותר, ואין לעשות בו כל שימוש, לרבות להפיצו להעתיקו, ללא קבלת אישור מראש ובכתב.
הודעה זו נשלחת אליך בתוקף היותך לקוח במאגר הלקוחות של אנליסט אי.אם.אס – שירותי ניהול השקעות בע”מ ( (700042232 ו/או אנליסט קופות גמל בע"מ (700064857, 700064856, 1092873) ו/או אנליסט ניהול תיקי השקעות בע"מ (214054) ובהתאם להוראות חוק הגנת הפרטיות, תשמ”א .1981 – אנליסט אי.אם.אס שירותי ניהול השקעות בע”מ .מגדל אלרוב, שדרות רוטשילד 46, ת"א 6688312. ט.ל.ח.