הבורסה בתל-אביב התנדנדה בין אופטימיות לפסימיות, מניות הטכנולוגיה משכו את וול-סטריט למעלה והשקל הפתיע * מנהלי ההשקעות של אנליסט מצביעים על המגמות שאיפיינו את המחצית הראשונה של השנה ומעריכים מה צפוי בהמשך
למעלה מחצי משנת 2024 כבר מאחורינו, ולא תהיה זו הפרזה לומר שמדובר באחת התקופות המאתגרות ביותר שידעה מדינת ישראל. אחת מנקודות האור בתקופה המורכבת הזו היא העובדה שהחסכונות של הציבור הישראלי הושפעו באופן מתון יחסית מהטלטלה שעוברת על המדינה, מאחר שחלק גדול מהכסף שהישראלים חוסכים בקופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה מושקע ממילא בשוקי חו"ל.
המגמה של הגדלת רכיב ההשקעות בחו"ל בתיקי ההשקעות של הישראלים אינה חדשה, אך התעצמה מאוד בשנה וחצי האחרונות, תחילה על רקע אי-הודאות הקשורה לרפורמה המשפטית ובהמשך בעקבות המלחמה. וכך, החוסכים הישראלים נהנו במחצית הראשונה של השנה מהמשך העליות הנאות בשוקי המניות בחו"ל, ובעיקר בארה"ב. מדד s&p-500, המרכז את 500 המניות הגדולות ביותר בבורסה האמריקנית, עלה בכ-15.3% ומדד הטכנולוגיה נאסד"ק עלה בכ-17.47%. גם בבורסה המקומית נרשמו עליות, אם כי מתונות בהרבה, של 3.6% במדד תל-אביב 125 (הנתונים נכונים ל-30.6.24).
שוחחנו עם שמעון אוליאל, סמנכ"ל האסטרטגיה והמחקר באנליסט, וערן גולדרינג, מנהל ההשקעות הראשי של אנליסט גמל, כדי להבין מה היו המגמות העיקריות שהשפיעו על החסכונות שלנו במחצית הראשונה של השנה ולנסות להעריך מה צפוי בהמשך השנה.
7 המופלאות – וכל השאר
גולדרינג: "המאפיין הבולט של המחצית הראשונה בשווקים הוא שכמה מניות בודדות – אלה של 7 ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט, גוגל, פייסבוק, אפל, אמזון וטסלה – הן הקטר שמושך את כל שוקי המניות כלפי מעלה. מדד s&p-500 אמנם עלה בכ- 15%, אך מניית אנבידיה אחראית ל-4% מהעלייה הזו, אחרי ש'טסה' בכ-157% במחצית הראשונה. ללא אנבידיה, מדד s&p-500 עלה רק ב- 11%, ואם מנטרלים את כל '7 המופלאות', המדד עלה רק ב – 6.3%. מדד ראסל-2000, הכולל את 2,000 המניות האמריקאיות הגדולות ביותר אחרי מניות s&p-500, הניב תשואה נמוכה יותר בתקופה זו.
"העליות של מניות הטכנולוגיה נשענות על שיפור משמעותי בתוצאותיהן, אבל אי אפשר להתעלם מכך שהמגמה החיובית בשוקי המניות נשענת יותר ויותר על הביצועים של מניות בודדות, שמובילות את מהפכת הבינה המלאכותית (AI). אם אחת או כמה מהחברות האלה לא יעמדו בציפיות, זה בהחלט עלול להביא לטלטלה".
אוליאל: "הכלכלה האמריקאית מראה סימני התקררות. שוק העבודה מתקרר מעט והאינפלציה נמוכה מהתחזיות, מה שמביא לכך שהשוק צופה שתי הורדות ריבית בארה"ב עד סוף השנה, כשהראשונה, בהסתברות גבוהה מאוד, בספטמבר".
שוק המניות המקומי: בין מאניה לדיפרסיה
אי-ודאות היתה המאפיין המרכזי גם בבורסה המקומית במחצית הראשונה, כשכל חדשה חיובית, כגון ידיעות על פריצת דרך לעסקת חטופים, הביאה לעליות חדות, ולעומת זאת, בכל פעם שעלה הסיכוי למלחמה כוללת בצפון (שצפויות להיות לה השלכות כלכליות כבדות), הבורסה הגיבה בירידות.
אוליאל: "גם בת"א, כמה מניות גדולות משכו את שוק המניות כלפי מעלה. מדובר במניות הדואליות טבע, טאואר, נובה וקמטק, שרוב מכירותיהן בחו"ל ושעריהן נקבעים בארה"ב. 3 מהן נהנו מהמומנטום סביב מהפכת ה-AI והשבבים והרביעית, טבע, נהנתה מהתאוששות עסקית, שעליה הרחבנו בעבר. העליות של 4 המניות האלה סייעו למדד תל-אביב 35 לעלות ב-6.4% במחצית הראשונה ולמדד ת"א 125 לעלות ב-3.6%. לעומת זאת, מדד תל-אביב 90 – מדד המניות המשלימות את מדד ת"א 125, שמייצג נאמנה את הבורסה בת"א, ירד ב-3.4%. מדד ת"א-90, שמכיל בעיקר מניות מוטות פעילות מקומית, מחדד את העניין הנמוך בבורסה שלנו בעת הזו".
דרמה באג"ח הממשלתיות לטווח ארוך
אוליאל: "אחד הסקטורים שהפגינו חולשה בבורסת ת"א וגם בעולם היה סקטור מניות הנדל"ן. בין היתר, על רקע הקצב האיטי של הורדת הריבית, שמשפיע על עלויות האשראי של חברות הנדל"ן".
באופן מפתיע, מניה נוספת שתפקדה פחות טוב מהמצופה היא מניית אלביט מערכות, שמדשדשת למרות המצב הבטחוני והעלייה המשמעותית בצבר הפרויקטים שלה. אחד ההסברים האפשריים הוא מכירת המניה על-ידי בעל עניין זר.
המלחמה השפיעה גם על שוק האג"ח המקומי. "תשואות אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים טיפסו לאחרונה ללמעלה מ-5% – סימן לכך שהמשקיעים מייחסים להשקעה באג"ח ישראל לטווח ארוך סיכון גבוה יותר ודורשים ריבית גבוהה יותר בתמורה לתוספת הסיכון. זאת, על רקע הגידול בגרעון עקב הצורך לממן את עלויות המלחמה והעלייה בקצב גיוסי האג"ח של הממשלה, לכ-10-15 מיליארד ₪ בחודש, לעומת 4-5 מיליארד ₪ לפני המלחמה. גם העובדה שאחזקות משקיעים זרים באג"ח ממשלת ישראל ירדו מכ-15% לפני המלחמה לכ-9% כיום תרמה לכך. גם ה-CDS ל-5 שנים, המשקפת סוג של פרמיית סיכון של אג"ח דולרית של ממשלת ישראל ביחס לאג"ח ממשלת ארה"ב, זינקה לרמה של כ-145 נקודות בסיס, לעומת 50 נקודות בעבר. מתחילת יולי על רקע הערכות להתגברות סיכוי לעסקת חטופים, חלה ירידה ב-CDS לכ-130 נקודות ובתשואת אג"ח ממשלת ישראל אל מתחת ל-5%.
"השקל הפגין עוצמה יחסית, לאור הנסיבות. הדולר התחזק ב-3.6% בלבד במחצית הראשונה, לרמות של כ- 3.7 שקל לדולר. אחד ההסברים לכך הוא העליות בשוקי המניות בחו"ל. בעת עליות במדדי המניות בארה"ב, הגופים המוסדיים, שחשופים לדולר דרך החשיפה ל-s&p-500 ולמדד נאסד"ק, מוכרים דולרים כדי לא להגדיל חשיפה מט"חית".
הורדת ריבית בישראל? כנראה לא בקרוב
בכל הנוגע לכלכלה הישראלית, התמונה מורכבת. "הפעילות הכלכלית בצפון ובדרום נפגעה קשות, אבל המשק הישראלי בכללותו חזק יחסית, מה שהתבטא בין היתר בהפרשות נמוכות יחסית להפסדי אשראי בדו"חות הבנקים, עודף של 6.8 מיליארד שקל בחשבון השוטף של הממשלה ברבעון השני, יציבות בשיעור האבטלה, התאוששות במכירת הדירות, עלייה ברכישות בכרטיסי אשראי ובגיוסי חברות ההיי-טק", אומר אוליאל. "הוצאות המלחמה הגבוהות לא משפיעות על המשק באופן דרמטי, אבל מלחמה כוללת בצפון עלולה לטרוף את הקלפים".
גם אם מלחמה כוללת בצפון תימנע, ההמשך מאתגר: "בנק ישראל העלה החודש את תחזית האינפלציה השנתית ל-3% והוריד את תחזיות הצמיחה ל-2024 ול-2025, ל-1.5% ול-4.2%, בהתאמה, ובכך נראה שסתם את הגולל על הסיכוי להורדות ריבית מהירות או קרובות. לפי תחזיות חטיבת המחקר, צפויה הפחתת ריבית אחת בשנה הקרובה, בכפוף להתפתחויות הגיאופוליטיות ולשינוי הריבית בארה"ב", מעריך אוליאל.
מבט קדימה להמשך השנה: מתי הריבית בארה"ב תרד והאם מניות ה-AI עדיין מעניינות?
בארה"ב, בשונה מישראל, השוק מתמחר הורדת ריבית קרובה, אולי כבר בספטמבר. "אם הריבית תרד כמצופה, הדבר יתמוך במניות הנדל"ן ואמור להשפיע לחיוב גם על ענפים נוספים שמושפעים מאוד מרמת הריבית, כמו אנרגיה מתחדשת והתשתיות", מעריך גולדרינג.
מה שעלול לעכב את תהליך הורדת הריבית הוא דווקא ניצחון אפשרי של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות בנובמבר: "השוק מעריך שאם טראמפ ייבחר, הוא יגדיל את הגרעון ולכן יהיה קשה יותר להמשיך להוריד את הריבית. טרמאפ עשוי גם להוריד את מס החברות או להטיל מכסים על ייבוא, מה שעשוי להיות קטליזטור לאינפלציה", אומר אוליאל.
ומה עם התרנגולת שלא מפסיקה להטיל ביצי זהב – מניות ה-AI? גולדרינג: "רמות המכפילים בסקטור הטכנולוגיה במדד S&P-500 מאוד גבוהות, הרבה מעל הממוצעים ל-5 ו-10 שנים האחרונות. אם תהיה תקלה בביצועים ובצמיחה של הרווח למניה בחברות האלה, נראה זאת בשוקי המניות. אבל זה היה נכון גם לפני שנה, ומאז המניות המשיכו להפתיע את השוק. לכן, נדרש ניהול סיכונים מוקפד של החשיפה לשוק האמריקני לעומת החשיפה לבורסה המקומית".
ואצלנו? "בבורסה בתל-אביב, יש לא מעט מניות שסובלות מהקטנת החשיפה של משקיעים זרים לישראל וברגע שהסנטימנט כלפי השוק המקומי ישתנה, הן יהיו הנהנות הראשונות. מדובר בעיקר במניות במדד תל-אביב 35, כמו מניות הבנקים, אלביט, בזק, שטראוס, נדל"ן מניב וגז, וכמובן גם מניות ממדד ת"א 90 המזוהות יותר עם כלכלת ישראל", מסכם אוליאל.
הנתונים מעודכנים ל-30.6.24
מסמך זה הוכן על ידי אנליסט אי.אמ.אס שירותי ניהול השקעות בע"מ (להלן: "אנליסט"), בהסתמך על מידע שנאסף ו/או על מידע זמין לציבור ממקורות שונים. אנליסט מניחה שמידע זה הוא מהימן ואינה מבצעת בדיקה עצמאית של המידע. האמור במסמך זה כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו ייצרו עבורו רווחים. אנליסט ו/או מי מהחברות הבנות שלה (לרבות אנליסט קופות גמל בע"מ ואנליסט ניהול תיקי השקעות בע"מ" ו/או חברה הקשורה למי מהן (להלן: "חברות קבוצת אנליסט"), במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו וכן ועשוי להיות למי מהן או למי מבעלי השליטה, נושאי המשרה או העובדים בהם, עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או רכישה ו/או מכירה ו/או ביצוע עסקה, בהתאם למגבלות הדין, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך והן מחזיקות בני"ע המסוקרים במסמך זה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות/פנסיוני בכל הנוגע לביצוע פעולה בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או במוצרים פנסיוניים (לפי העניין). מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה להחזקה, רכישה או מכירה של נייר ערך ו/או נכס פיננסי ו/או לביצוע כל עסק בהם ו/או ביצוע עסקה במוצר פנסיוני. כן, עשויות חברות קבוצת אנליסט, בעלי השליטה, נושאי משרה או עובדים בהן להיות בעלי קשרים עסקיים עם תאגידים הנזכרים במסמך זה או הקשורים בהם, לרבות לקבל או להעניק להם שירותים נוספים.