העלייה ביוקר המחיה מורגשת בכל בית בשנים האחרונות. לא מדובר רק במחירי המזון, הדיור ומוצרי הצריכה – גם הכסף עצמו התייקר. הריבית במשק עלתה מ- 0.1% עד אפריל 2022 ל- 4.5% כיום (בשיא היא אף הגיעה ל-4.75%) והמשמעות היא שאנחנו משלמים ריבית גבוהה יותר על ההלוואות. המשכנתאות, למשל, התייקרו במאות שקלים בחודש בממוצע. הצד החיובי הוא שאם יש לנו כסף פנוי, אנחנו יכולים להפקיד אותו במוצר חיסכון בסיכון נמוך יחסית ולקבל על הכסף ריבית הרבה יותר גבוהה מעד לפני שנתיים.
שניים מהמכשירים הפופולריים שמאפשרים לחסוך בסיכון נמוך ולקבל ריבית הם פיקדון בבנק וקרן כספית. אבל מה עדיף – קרן כספית או פיקדון בבנק? התשובה משתנה בהתאם למאפיינים של כל חוסך. בכתבה הבאה נסקור את המאפיינים של כל מוצר, את ההבדלים ביניהם, את היתרונות והחסרונות – על מנת לסייע לכם לקבל החלטה מושכלת.
מהי קרן כספית?
קרן כספית היא סוג של קרן נאמנות, המשקיעה במוצרי השקעה ברמת סיכון נמוכה ולטווחי זמן קצרים יחסית, באופן בו משך החיים הממוצע – המח"מ של כלל הנכסים המוחזקים בקרן – נמוך יחסית לקרנות נאמנות אחרות (עד 90 יום). קרן כספית שקלית עשויה להשקיע בין היתר באגרות חוב ממשלתיות לא צמודות בריבית קבועה ובריבית משתנה, מק"מים (מלווה קצר מועד), פקדונות בבנק וכן בניירות ערך מסחריים (נע"מים) ואג"ח של חברות בדירוגים גבוהים. קרן נאמנות דולרית עשויה להשקיע, בין היתר, באג"ח קצרות מועד של ממשלת ארה"ב (Treasury Bills), אג"ח דולריות בדירוג גבוה של חברות ובפיקדונות דולריים.
קרן כספית, בדומה לשאר קרנות הנאמנות, ניתנת לקנייה ולמכירה ברמה יומית – כלומר, אפשר לפדות ממנה כסף בכל עת.
לקרן כספית כמה יתרונות בולטים:
- הכסף נזיל וזמין למשיכה בכל עת.
- ניתן להפקיד כל סכום.
- דמי ניהול נמוכים יחסית לקרנות נאמנות מנוהלות אחרות.
- מס של 25% על הרווחים הריאליים בלבד – המס משולם רק על הרווח לאחר שהפחיתו ממנו את שיעור האינפלציה.
- אין עלויות קנייה ומכירה
- אין עלויות דמי משמרת
- יתרונות לגודל – השקעות משותפות בנאמנות מאפשרות כח מיקוח מול הבנקים וריביות גבוהות על פיקדונות בהשוואה לריביות שעשוי לקבל לקוח פרטי
- אפשרות לקיזוז רווחים מהקרן עם הפסדים מהשקעה בניירות ערך אחרים באותה שנת מס.
- דחיית מס – המס משולם רק בעת פדיון הכספים.
בקרן כספית התשואה אינה מובטחת, שכן היא מושפעת משינויי הריבית במשק ומפרמטרים נוספים.
יחד עם זאת, הקרנות הכספיות מתאפיינות בתשואות הדומות לריבית בנק ישראל, בנזילות גבוהה ובסיכון נמוך.
מהו פיקדון בבנק?
פיקדון הוא תוכנית שמאפשרת להפקיד בבנק סכום כסף, לתקופה ובתנאים שנקבעו מראש, לרוב תמורת קבלת ריבית. ישנם סוגי פיקדונות רבים, השונים זה מזה במשך זמן ההפקדה – פיקדון יומי, חודשי, שנתי וכו'; סוג הריבית – משתנה או קבועה; סוג ההצמדה – פיקדון צמוד למדד או שקלי (לא צמוד); סוג המטבע – פיקדון בשקלים, בדולרים וכו'.
כאמור, אחד התנאים העיקריים שנקבעים מראש הוא משך הזמן שבו הכסף יהיה "סגור" ולא זמין למשיכה. ככלל, הריבית המוצעת גבוהה יותר ככל שהלקוח מוכן "לסגור" את הכסף לזמן רב יותר. הבנק משתמש בכסף ש"נסגר" בפיקדונות, בין היתר, כדי להלוות כסף ללקוחות אחרים בריבית גבוהה יותר מהריבית על הפיקדונות. המרווח – הפער – בין הריבית שהבנק משלם על הפיקדונות לריבית שהוא גובה על האשראי ללקוחות אחרים הוא אחד ממקורות הרווח העיקריים של הבנקים. לרוב, ניתן למשוך את הכסף לפני המועד שנקבע, תוך תשלום קנס מסוים (כגון איבוד הריבית שנצברה) או, בפיקדונות לטווחי זמן ארוכים – בתחנות יציאה שנקבעו מראש.
היתרון המרכזי של פיקדון בבנק הוא הוודאות. ברוב הפיקדונות, הלקוח יקבל בחזרה לפחות את גובה הקרן, בתוספת ריבית. בפיקדון בריבית קבועה, הלקוח יודע מראש מה הריבית שיקבל. בפיקדון בריבית משתנה, הריבית נקבעת לרוב כמרווח מריבית הפריים, שבעצמה נגזרת מריבית בנק ישראל, שעשויה להשתנות לאורך התקופה – אך הלקוח יודע מה יהיה המרווח (בדרך כלל פריים פחות אחוז מסוים) ויכול להעריך מה תהיה הריבית שיקבל, בהתאם לתחזיות הריבית במשק.
פיקדון צמוד למדד מאפשר כרית ביטחון נוספת בדמות הגנה מפני שחיקת ערך הכסף עקב האינפלציה. פיקדון דולרי מאפשר הגנה מפני תנודות בשער הדולר-שקל.
לוודאות ולכרית הביטחון יש מחיר – החיסרון המרכזי של פיקדון הוא שבהתאמה לרמת הסיכון הנמוכה, גם התשואה הפוטנציאלית מתונה יחסית. כדי ליהנות מתשואה גבוהה יותר, יש לסגור את הכסף לתקופה ארוכה של שנה או כמה שנים, ואז התשואה הפוטנציאלית עולה, אך במחיר ויתור על נזילות הכסף לתקופה ארוכה, למשל בקופת גמל להשקעה.
נכון למרץ 2024, הריבית השנתית הממוצעת בפיקדונות בריבית קבועה בבנקים נעה בין 1.8% לפיקדון של עד חודש ל-3.77% לפיקדון של 6-12 חודשים, כאשר ריבית בנק ישראל בתקופה זו עמדה על 4.5%. לפי תחזית בנק ישראל שפורסמה ביולי 2024, האינפלציה ב-2024 צפויה להסתכם ב-3%, כך שריבית של פחות מ-3% עשויה לגלם שחיקה ריאלית בערך הכסף, לפני תשלום מס. המס על רווחי הריבית מפיקדון עומד על 15% והוא נומינלי – כלומר, ללא ניכוי האינפלציה.
פיקדון לעומת קרן כספית – הדומה והשונה
- סכומי ההפקדה: בקרן כספית ניתן להפקיד כל סכום ללא מגבלת מינימום. בפיקדון, סכום ההפקדה תלוי בתנאי הפיקדון ויכול לנוע בין עשרות שקלים ועד עשרות אלפי שקלים ויותר.
- נזילות – מתי אפשר למשוך את הכסף: מקרן כספית ניתן למשוך כסף בכל עת, ללא קנס. בפיקדונות, הנזילות תלויה בתנאי הפיקדון. ישנם פיקדונות יומיים שאפשר למשוך מדי יום, אך הריבית בגינם לרוב נמוכה יחסית לאלטרנטיבות. כדי לקבל ריבית גבוהה יותר על פיקדון, יש לסגור את הכסף לכמה חודשים או שנים.
- התשואות: בפיקדון בנקאי בריבית קבועה התשואה הנומינלית (לפני אינפלציה) מובטחת, בעוד שבקרן כספית ובפיקדון בריבית משתנה היא אינה מובטחת, שכן היא עשויה להשתנות בהתאם לשינויים בריבית בנק ישראל, ובקרן כספית היא מושפעת גם מפרמטרים נוספים המשפיעים על שוק ההון.
חשוב לציין כי למרות שהתשואה של קרנות כספיות אינה מובטחת, ברוב תקופות ההשוואה הן מצליחות להניב בפועל תשואות גבוהות מפיקדונות בנקאיים לאותם טווחי זמן. בעיקר מכיוון שהקרן הכספית מקבלת בדרך כלל ריבית גבוהה באופן יחסי על הפיקדונות שלה ומשקיעה במגוון השקעות בעלות תשואה לפדיון גבוהה יותר מאשר פיקדון בנקאי.
הסיכונים: בהשקעה בקרן כספית, הסיכון העיקרי הוא שהתשואה אינה מובטחת ומושפעת משינויים בריבית במשק (אם הריבית תרד, גם תשואת הקרן תרד) ומגורמים אחרים המשפיעים על שוק ההון. עם זאת, ככלל, האפיקים שבהם משקיעה קרן כספית הם סולידיים במיוחד ורמת התנודתיות בהם נמוכה מאוד בהשוואה לנכסי סיכון, כמו מניות.
הסיכון העיקרי בהשקעה בפיקדון בבנק בריבית קבועה לטווח בינוני או ארוך הוא חוסר נזילות. סיכון זה עשוי להתבטא בכמה אופנים: אם הריבית במשק תעלה בתקופת הפיקדון, לא ניתן יהיה ליהנות מעליית הריבית. אם האינפלציה תזנק בתקופת הפיקדון, לא ניתן יהיה להגן על הכסף משחיקת ערכו. במקרה שהלקוח יזדקק לכסף לפני מועד הפדיון, ייתכן שיידרש לקחת הלוואה בריבית גבוהה יותר מהריבית על הפיקדון או לפדות אותו לפני המועד תוך תשלום קנס (לא תמיד אפשרי).
מיסוי: שיעור המס על קרן כספית הוא 25% על הרווחים הריאליים (לאחר שניכו מהם את שיעור האינפלציה באותה תקופה) ולכן המס שישולם פוחת בתקופה של אינפלציה. שיעור המס על פיקדון שקלי הוא 15% על הרווחים הנומינליים (ללא ניכוי האינפלציה) והמס על פיקדון צמוד מדד הוא 25%.
המשמעות היא שהמס על רווחים מפיקדון שקלי קיים תמיד, ואילו המס על קרן כספית משולם רק כשהתשואה עולה על שיעור האינפלציה. בקרן כספית, בשונה מפיקדון, קיימת אופציה לקיזוז רווחים שמומשו במכירת הקרן כנגד הפסדים שמומשו וכן דחיית מס עד למועד מכירת הקרן.
עלויות: לרוב אין לפיקדון עלויות ישירות. ייתכנו עלויות עקיפות כגון תשלום עמלת שורה בגין העברה לפיקדון. קרנות כספיות גובות דמי ניהול נמוכים יחסית לקרנות נאמנות אחרות. בשונה מקרנות נאמנות אחרות, בקרנות כספיות אין עמלת קנייה/מכירה בבנק ודמי שמירה.
פיקדון | קרן כספית | |
---|---|---|
סכום הפקדה מינימלי | משתנה בהתאם לפיקדון – מעשרות שקלים ועד עשרות אלפי שקלים ויותר | אין |
מתי ניתן למשוך כסף | בהתאם לתנאי הפיקדון (בפיקדונות בריביות אטרקטיביות – בתדירות נמוכה) | כל יום |
הוראה באתר או באחד מערוצי הבנק האחרים. לרוב, ניתן לבצע הוראת קבע להפקדה. הבטחת תשואה | כן, בפיקדון בריבית קבועה | התשואה תיאורטית ולא מובטחת |
עלות | בדרך כלל אין. ייתכנו עלויות עקיפות כגון תשלום עמלת שורה | דמי ניהול נמוכים יחסית לקרנות נאמנות אחרות. אין עמלת קנייה/מכירה בבנק ואין דמי שמירת ני"ע |
מיסוי על הרווחים | 15% נומינלי על פיקדון שקלי, 25% ריאלי על פיקדון צמוד למדד | 25% ריאלי |
איך מפקידים כסף | הוראה באתר או באחד מערוצי הבנק האחרים. לרוב, ניתן לבצע הוראת קבע להפקדה. | רוכשים יחידות השתתפות בקרן בסכום המבוקש דרך הבנק או דרך תיק השקעות עצמאי. ניתן לבצע הפקדה בהוראת קבע. |
פיקוח | בנק ישראל | רשות ניירות ערך |
אז מה עדיף – קרן כספית או פיקדון? את התשובה לכך יגבש כל חוסך בהתאם לשיקולים ולצרכים שלו. כדי לקבל אינדיקציה איזה פיקדון כדאי מבין שלל הפיקדונות שמציעים הבנקים או איזה קרן כספית מומלצת, מומלץ לבצע השוואה בין הצעות הבנקים השונים ולבצע השוואת קרנות כספיות.
לאחר שהחוסך קיבל אינדיקציות לריבית ולאינפלציה החזויה, ניתן להעריך גם באיזה מהאפיקים תשלום המס יהיה נמוך יותר.
ניתן להתרשם גם מהיצע הקרנות הכספיות שמציעה אנליסט קרנות נאמנות, המנוהלות על-ידי מנהלי השקעות מומחים ועתירי ניסיון, בשאיפה להשיא למשקיעים את התשואה הגבוהה ביותר.
אין באמור כדי להוות ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני ו/או ייעוץ מס או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. המידע שמופיע לעיל הינו מידע תמציתי בלבד ואין בו כדי למצות או להוות תחליף להוראות הדין, רשות מוסמכת או נהלי החברה, כפי שהיו מעת לעת. האמור לעיל כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות ומידע אחר המתייחסים לאירועים ו/או לעניינים עתידיים, שהתממשותם אינה ודאית והינם מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו יצרו עבורו רווחים. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי. מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה להחזקה, רכישה או מכירה של נייר ערך ו/או נכס פיננסי ו/או לביצוע כל עסק בהם. אנליסט אי.אמ.אס שרותי ניהול השקעות בע"מ ו/או חברה הקשורה למי מהן, במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו. ט.ל.ח