מה ההבדל בין קרן השתלמות לקופת גמל להשקעה

אוקטובר 2024

זה קורה כמעט לכל אחד ואחת מאתנו, ולא משנה באיזה שלב אנחנו נמצאים בחיינו. יש לנו צורך או רצון לשפר את הרווחה הכלכלית שלנו, דהיינו להגדיל את החיסכון לעתיד ואנחנו מחפשים אחר אפיקי חיסכון כמה שיותר אטרקטיביים, כאלו שיש להם פוטנציאל להניב לנו תשואה לטווח ארוך ואפשרות לסייע לנו לממן ביתר קלות את הצרכים שלנו (רכישת רכב, שיפוץ הבית, לימודים אקדמיים ועוד).

בעבר הלא רחוק, כאשר הריביות במשק הישראלי היו גבוהות בהרבה ממה שהן כעת, אפיק ההשקעה השכיח ביותר בקרב הציבור הרחב היו אותן תוכניות חיסכון של הבנקים המסחריים – תוכניות שהיו לרוב צמודות לגובה הריבית במשק ולכן התשואה שהניבו הייתה די דומה לריבית בנק ישראל.

במהלך 2 העשורים האחרונים, הריבית במשק הישראלי ירדה לרמה כמעט אפסית והשקעה דרך אותן תוכניות חיסכון – או כל אפיק השקעה שמניב תשואה שתלויה בעיקר ברמת הריבית – הפכה ללא אטרקטיבית. במקביל, שוק ההון הישראלי הפך לאפיק השקעה מאוד אטרקטיבי וכמעט כל חוסך שואף להיחשף לפוטנציאל התשואות שהוא מביא עימו.

מכיוון שחלק ניכר מציבור החוסכים לא יודע להשקיע לבד בשוקי ההון, גדלה קרנם של כלי חיסכון לטווח בינוני-ארוך, צמודי שוקי ההון, כאשר 2 הפופולריים ביותר מביניהם הם קופת גמל להשקעה וקרן השתלמות.

מדובר בשני כלי חיסכון מעט דומים ומעט שונים, וכדי שלא תתבלבלו ותבינו איזה מבין השניים יכול להתאים לצרכים שלכם, נסביר לכם כאן מה ההבדל בין קופת גמל להשקעה לקרן השתלמות. זה לא מורכב כמו שזה נשמע, ואנחנו סמוכים ובטוחים שאחרי קריאת המאמר הזה, תשכילו לבחור את כלי החיסכון שתפור למידותיכם.

מהי קרן השתלמות ולמה היא מיועדת?

אתם בטח שואלים את עצמכם: מה הקשר בין חיסכון או השקעה לבין השתלמות? ובכן, בתחילת דרכה כאפיק חיסכון, קרן השתלמות נועדה לשמש עובדים שכירים – בעיקר עובדי הוראה – לממן השתלמויות דוגמת לימודי המשך ומכאן נוצר שמה. עם הזמן, וכשהיא הפכה למרכיב מאוד מבוקש בחבילת שכר של כל שכיר באשר הוא ולא משנה מהו מקצועו, הפכה קרן ההשתלמות לכלי חיסכון מאוד פופולרי לטווח הבינוני – שצמוד לביצועי שוקי ההון – עבור כל חוסך באשר הוא, שכיר, עצמאי, חבר קיבוץ או חבר מושב ועבור כל מטרה. התנאי היחיד הוא שהחוסך צריך להיות בעל מקור הכנסה מעבודה כלשהי. כן, כבר לא חובה להיות שכיר כדי להיות זכאי לחסוך דרך קרן השתלמות. אפשר אפילו להיות עוסק פטור או עוסק מורשה, וכל מה שצריך – במקרה ואתם עצמאים – הוא לקבוע את הסכום החודשי/השנתי שיופקד לקרן (נסביר בהמשך), לבחור את גוף ההשקעות שמנהל את הקרן, את מסלול ההשקעה שמותאם לפרופיל הסיכון שלכם ו…זהו.

בהקשר של עובד שכיר מול עצמאי, חשוב לציין כי הפרשה לקרן השתלמות לטובת עובד שכיר אינה חובה הקבועה בחוק דוגמת הפרשה לקרן פנסיה (למעט במקרה של הסכמים קיבוציים) אלא הטבה שנתונה להסכמה שבין העובד למעסיק, שכאמור הפכה לדי שכיחה בשוק התעסוקה הישראלי.

לא מעט יתרונות יש לקרן השתלמות כאפיק חיסכון לטווח הבינוני – הראשון והעיקרי מביניהם הוא שהחל ממועד הנזילות, הכסף שנצבר בה פטור ממס רווחי הון הנהוג בישראל (25%)1 עד לתקרה הקבועה בחוק שהיא נגזרת של רמת שכר/הפקדה כעצמאי שהיא מעט גבוהה מהשכר הממוצע במשק ולכן הפטור רלוונטי כמעט לכל חוסך באשר הוא, ולא מנת חלקם של יחידים2. למעשה, זהו כלי החיסכון לטווח הבינוני היחיד (!), כן, היחיד, שנותן פטור ממס רווחי הון.

היתרון השני העיקרי הוא שככלל ניתן למשוך את מלוא הכסף שנצבר בה לאחר לפחות 6 שנים מיום פתיחתה, ולא לחכות עשרות שנים (כמו המתנה לפרישה לפנסיה) כדי להנזיל אותה ולהשתמש בכסף שנצבר בה3.

יתרון נוסף שקיים הוא שניתן לקחת הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות, כלומר החוסך יכול לקחת הלוואה מתוך הכסף שנצבר עבורו בקרן ושתינתן לו לפי תקנון הקרן ונהלי החברה המנהלת. הלוואות אלו מתאפיינות לרוב בריבית נמוכה יחסית לריבית הנהוגה על הלוואות בנקאיות וחוץ בנקאיות והן אף פטורות מעמלות ודמי טיפול4.

יתרון אחר, מלבד אלו שמנינו לעיל, הוא שבעל קרן ההשתלמות יכול לעבור בין מסלולי השקעה באותו גוף מנהל או לעבור בין גופים מנהלים מבלי ליצור אירוע מס, כלומר מבלי לשלם מס מכיוון שהמס משולם – אם אכן יש מס שנדרש לשלם – רק בעת משיכת החיסכון מקרן ההשתלמות.

מהי קופת גמל להשקעה ולמה היא מיועדת?

קופת גמל להשקעה, להבדיל מקרן השתלמות, היא מכשיר חיסכון המאפשר לחסוך באופן עצמאי ללא הבדל גיל או מצב תעסוקתי, ולכן היא יכולה להתאים – מלבד לשכירים ולעצמאים – לבני נוער שרוצים להתחיל לחסוך לטיול הגדול שאחרי צבא או לחיילים שרוצים לחסוך ללימודים האקדמיים שייחלו אחרי הטיול. למעשה, קופת גמל להשקעה מתאימה עבור כל מי שיש לו מטרה עבורה הוא רוצה לחסוך, ושיש לו יכולת להפקיד עצמאית חודשית או שנתית או אפילו סכום חד-פעמי – כל סכום שיראה לנכון (עד לתקרת ההפקדה השנתית)5.

לקופת גמל להשקעה יש לא מעט יתרונות עיקריים: הראשון שבהם הוא מידת הנזילות של החיסכון. את החיסכון שנצבר בקופת גמל להשקעה ניתן למשוך בכל רגע נתון וללא קנס, כלומר זהו אפיק חיסכון שמתאים לטווח קצר, בינוני וארוך6.

היתרון השני הוא שלהבדיל מקרן השתלמות, שמחייבת את החוסך להיות מועסק (שכיר או עצמאי), החוסך בקופת גמל להשקעה יכול להיות אף תינוק בן יומו, ולכן היא מתאימה להורים לילדים שרוצים לחסוך לעתיד ילדיהם.

היתרון השלישי הוא גמישות באופן ובתדירות ההפקדה: ניתן להפקיד חודשית על בסיס הוראת קבע, ניתן להפקיד סכום חד פעמי וניתן אף לשלב בין השניים. מספר ההפקדות השנתי אינו מוגבל, אבל תקרת ההפקדות השנתיות כן5 (ראו טבלה).

היתרון הרביעי, שהוא לא פחות חשוב, הוא שניתן לעבור בין מסלולי השקעה באותו גוף מנהל או לעבור בין גופים מנהלים מבלי ליצור אירוע מס, כלומר מבלי לשלם מס מכיוון שהמס משולם רק בעת משיכת החיסכון.

ולבסוף, בדומה לקרן השתלמות, אף במקרה של קופת גמל להשקעה ניתן לקחת הלוואה על חשבון קופת הגמל להשקעה בריבית אטרקטיבית יותר מהמקובל בשוק ההלוואות הבנקאי והחוץ בנקאי4.

אגב, בנקודה זו חשוב להבדיל בין קופת גמל להשקעה לבין קופת גמל לחיסכון. האחרונה היא למעשה כלי חיסכון פנסיוני המעניק, בעת ההגעה לגיל פרישה, קצבה חודשית לכל מי שפורש לגמלאות7. במילים די פשוטות, קופת גמל לחיסכון יותר דומה באופייה לקרן פנסיה מאשר לקופת גמל להשקעה.

מהם ההבדלים בין קופת גמל להשקעה לקרן השתלמות?

את כל ההבדלים בין 2 אפיקי החיסכון לעיל ריכזנו עבורכם בטבלה להלן. לגזור ולשמור.

קריטריוןהרחבהקופת גמל להשקעהקרן השתלמותמידע נוסף
מי יכול לפתוח כל חוסך שרוצה בכך, ולא משנה גילו או המצב התעסוקתי שלובמקרה של שכיר: העובד בגין הפקדות שיועברו מאת מעסיקו; במקרה של עצמאי: העצמאי עבור עצמו וכל חוסך עצמאי שרוצה בכך. מי שאינו עובד אינו יכול להפקיד
מי מפקיד/מפריש החוסך עצמובמקרה של שכיר, המעסיק והעובד (באמצעות המעסיק); במקרה של עצמאי, רק העצמאי
שיעורי הפקדה מקובלים מהשכר לא תלוי ברמת השכר; נתון לשיקול דעתו של החוסך, ונקבע על ידו במונחים אבסולוטייםבמקרה של שכיר, עד 2.5% מצד העובד ועד 7.5% מצד המעסיק, ובסך עד 10% מסך המשכורת ברוטו (בכפוף לתקרת השכר הקבועה בדין); במקרה של עצמאי, נתון לשיקול דעתו
תקרת ההפקדה השנתית 79,005 ש"ח (נכון לשנת 2024) וזה מצטבר לכל קופות הגמל להשקעה ע"ש החוסךאין תקרה. התקרה רלוונטית רק לקביעת הפטור ממס רווחי הון במשיכה והטבת מס הכנסה בהפקדה
תדירות ההפקדה חודשית או שנתית, לשיקול דעתו של החוסךבמקרה של שכיר, חודשית, דרך תלוש המשכורת; במקרה של עצמאי, חודשית, רבעונית או שנתית לשיקול דעתו של החוסך
פטור ממס רווחי הון ככלל אין פטור. מס רווחי הון ריאלי של 25% מנוכה אוטומטית על ידי הקופה כשהכסף נמשך ממנה (6). יחד עם זאת, במידה שהחוסך בוחר למשוך את החיסכון לאחר גיל 60 וכקצבה חודשית (7), יינתן פטור ממס על הקצבה.במקרה של שכיר, פטור מלא ממס רווחי הון, עד לתקרת שכר חודשי הקובע לצורך ההפרשה של 15,712 שקל. מעבר לשכר זה, 25% מס על רווחי ההון שנבעו בגין ההפקדות העודפות; במקרה של עצמאי, פטור מלא עד לתקרת הפקדה שנתית של 20,520 שקל (נכון לשנת 2024, מתעדכן כלפי מעלה מדי שנה). על הרווחים שנבעו מהפקדות מעל התקרה, מס 25%.
הטבות מס הכנסה בגין ההפקדות פטור ממס הכנסה רק במקרה של משיכת החיסכון לאחר גיל 60 וכקצבה חודשית (7). אין הטבת מס על ההפקדותבמקרה של עצמאי, ההפקדות מוכרות כהוצאות לצרכי מס עד לתקרת 4.5% מההכנסה השנתית הקובעת בשנת המס
גובה קנס (שיעור המס) בעת משיכה לפני תום תקופת החיסכון אין קנס כי יש גמישות מוחלטת באשר למועד המשיכה. אם כי ישולם מס רווחי הון כדיןשיעור מס ההכנסה המרבי, 47% (אבל ניתן לקבל החזרי מס במסגרת הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה כדי להתאים את גובה הקנס למדרגת המס של החוסך), על כל ההפקדות שלא מוסו בעת ההפקדה (בעצמאי, הפקדות שהותר ניכוי בגינם) וכן על כל התשואה.
מועד ראשון למשיכת הכסף מתי שהחוסך רואה לנכון, אבל הוא צריך לקחת בחשבון שבעת משיכה הונית הוא ייאלץ לשלם מס רווחי הון.החל מ-6 שנים ממועד הפתיחה; אם החוסך כבר הגיע לגיל הפרישה (67 לגברים, 62 לנשים) ניתן למשוך לאחר 3 שנים. כמו כן, רשאי העמית למשוך את הכסף לטובת השתלמות לאחר 3 שנות חיסכון.
מהו הדין במקרה של מות החוסך הכסף מועבר לטובת המוטבים שנקבעו על ידי העמית ובהיעדר קביעה, ליורשים על פי הדין.הכסף מועבר לטובת המוטבים שנקבעו על ידי העמית ובהיעדר קביעה, ליורשים על פי הדין.
סוגי מסלולי השקעה מגוונים, בעלי תמהיל שונה של כלי השקעה - לפי רמת הסיכון המתאימה לחוסךמגוונים, בעלי תמהיל שונה של כלי השקעה - לפי רמת הסיכון המתאימה לחוסך

מה עלינו לקחת בחשבון אם אנו מתלבטים בין קופת גמל להשקעה לקרן השתלמות?

כדי לבחור את אפיק ההשקעה התפור למידותיכם מן הראוי שתבדקו את המאפיינים השונים של כל אפיק, בין היתר בהתאם למפורט לעיל. כמו כן ניתן לקחת בחשבון גם את הפרמטרים שלהלן:

  • החליטו מתי תזדקקו לחיסכון, כלומר מתי תרצו למשוך אותו ולהשתמש בו. רק זכרו שבמקרה של קרן השתלמות, יש פטור ממס רווחי הון לאחר מלוא תקופת החיסכון, דהיינו מינימום 6 שנים.
  • בדקו את תקרת ההפקדה שמעניקה פטור ממס רווחי הון ואת תנאי הפטור ממס רווחי הון וממס הכנסה (רלוונטי במקרה של קרן השתלמות).
  • השוו בין התשואות של קרנות השתלמות/קופות גמל להשקעה של גופים שונים ושל מסלולים שונים לאורך תקופה בת 3 או 5 שנים, תוך שאתם מתאימים את מסלול ההשקעה לפרופיל הסיכון שלכם.
  • בדקו את גובה דמי הניהול והשוו מאפיין זה בין הקופות/הקרנות והמסלולים השונים.

לסיכום, קופת גמל להשקעה וקרן השתלמות הם 2 אפיקי חיסכון לטווח בינוני-ארוך הפופולריים ביותר בשוק החיסכון הישראלי, שצמודים לביצועי שוקי ההון ולכן נחשבים לאטרקטיביים ביותר עבור קהל החוסכים הישראלי. היתרונות הגלומים בכל אחד ואחד מהם יכולים לאפשר לכל חוסך לתפור למידותיו את אפיק החיסכון שייתן מענה לצרכיו הכלכליים וכן לאופיו כחוסך. כל מה שאתם צריכים לעשות, אחרי שבחרתם באחד מבין השניים, הוא לבחור את גוף ההשקעות שמנהל את הקופה/הקרן, להתאים לעצמכם את מסלול ההשקעה (תוך קבלת ייעוץ מקצועי), לקבוע את גובה ההפקדה (במקרה ואתם עצמאים), ולעקוב רבעונית/שנתית אחרי ביצועיה.

 

 

(1) בחלוף 6 שנים ממועד ההפקדה הראשון, בכפוף לתקרה בהתאם להוראות הדין. (2) נכון לשנת 2024, תקרת ההפקדה בגינה קיים פטור ממס בגין הפקדה בקרן השתלמות: לעצמאים 20,520 ₪ לשנה ולשכירים עד הפקדה לפי שכר חודשי של 15,712 ₪. (3) משיכת כספים מקרן השתלמות תתבצע בתוך 4 ימי עסקים ממועד קבלת בקשה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו החודש. משיכה "כדין" תתאפשר גם לאחר 3 שנות חיסכון למטרת השלמות ובכפוף לדין ולתקנון הקרן, או אם העמית חצה את גיל הפרישה. (4) הלוואה תינתן לעמיתי הקרן/הקופה בלבד בכפוף לתקנון הקרן/הקופה וההסדר התחיקתי. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרום חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. (5) סך כל ההפקדות השנתיות בכל קופות הגמל להשקעה בכל החברות המנהלות, לכל חוסך, מוגבל ל-79,005 ₪ (נכון לשנת 2024) בכל שנת כספים. סכום תקרת ההפקדה מתייחס להפקדות עמית בכלל חשבונות קופות הגמל להשקעה, והוא יעודכן מידי שנה בהתאם למדד המחירים לצרכן. (6) משיכת כספים הונית מקופת הגמל להשקעה כפופה לתשלום מס רווחי הון כדין ותתבצע בתוך 4 ימי עסקים ממועד קבלת בקשה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו החודש. (7) משיכת הכספים כקצבה לאחר גיל הפרישה תתאפשר באמצעות העברתם לקופת גמל משלמת קצבה ובהתאם להוראות הדין ותקנון הקופה.

אנליסט קופות גמל בע"מ ("אנליסט") עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. אין באמור דף זה משום ייעוץ או שיווק פנסיוני ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי.  המידע האמור בכתבה זו נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ולא מהווה מידע מלא וממצה. "אנליסט" לא תהא אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שייגרם, אם ייגרם, לקורא ו/או למי מטעמו כתוצאה מהסתמכות על האמור בכתבה זו וכי העושה שימוש במידע כאמור, עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. ט.ל.ח

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות