משיכת קרן השתלמות לאחר 6 שנים

יולי 2024

הפקדה לקרן השתלמות היא אחת הדרכים המשתלמות ביותר שעומדות בפני שכירים (הזכאים לכך) ועצמאים המעוניינים לחסוך. היא מעניקה את הטבות המס הנדיבות ביותר מבין מוצרי החיסכון לטווח קצר ובינוני והיא היחידה שאפשר למשוך ממנה סכומים חד-פעמיים (בשונה מקצבה חודשית) וליהנות מפטור ממס רווחי הון, החל מהשקל הראשון ועד לתקרות שנקבעו. כל הטוב הזה מוענק על-ידי המדינה בתנאי אחד – שהחוסכים לא ימשכו את הכסף במשך 6 השנים הראשונות מההפקדה הראשונה  (1) (למעט מספר חריגים, שבהם אפשר למשוך את הכסף מוקדם יותר ללא תשלום מס). אך האם כדאי למשוך קרן השתלמות לאחר  6 שנים? לא בהכרח. במידה שהכסף לא נחוץ לכם לאחר 6 שנים, יש יתרונות רבים בהמשך חיסכון בקרן השתלמות גם מעבר לתקופת המינימום הנדרשת. אז מה חשוב לדעת כדי לקבל החלטה מושכלת בנוגע למשיכת קרן השתלמות לאחר 6 שנים? על כך בכתבה הבאה.

תזכורת קצרה: קרן השתלמות היא מוצר חיסכון לטווח בינוני לשכירים ועצמאיים, המעניק להם הטבות מס משמעותיות, בתנאי שיחסכו בו לפחות 6 שנים. המוצר נקרא "קרן השתלמות" מאחר שבתחילת דרכן הן שימשו כמכשיר חיסכון למימון השתלמויות מקצועיות לעובדים, אבל מאז הן שינוי את יעודן וכיום ניתן לחסוך בהן לכל מטרה. כל עצמאי רשאי להפקיד לקרן השתלמות, בעוד שלא כל השכירים זכאים לכך אוטומטית אלא רק אם מדובר בחלק מתנאי השכר שלהם (בין אם מדובר בהסכם שכר קיבוצי או אישי).

 הכירו את אפקט הריבית דריבית

להשקעה בקרן השתלמות מספר יתרונות בולטים, מעבר להטבות המס, שעליהן נרחיב מיד. ראשית, החוסכים יכולים לבחור מבין מגוון רחב של מסלולי השקעה וגופים מנהלים, מה שמקל על כל לקוח לבחור את המסלול המתאים לצרכיו והעדפותיו. מדובר בשוק תחרותי ושקוף מאוד, עם מספר רב של חברות מנהלות, שהביצועים שלהן מתפרסמים באופן שוטף באתר גמל-נט, מה שמקל על השוואת התשואות (יש להקפיד להשוות בין מסלולים דומים). בנוסף, חלק ממנהלי קרנות ההשתלמות מאפשרים נטילת הלוואות כנגד הכספים המופקדים, בריביות הנחשבות לנמוכות ביחס לאלטרנטיבות.

כל אלה הם יתרונות חשובים שלא מתבטלים גם לאחר 6 שנות השקעה וכדאי להיות מודע אליהם בעת קבלת ההחלטה אם למשוך כספים מהקרן. אליהם מצטרף עוד יתרון אחד משמעותי: אפקט הריבית דריבית. במה מדובר? כל עוד החוסך לא פודה את הכסף מהקרן, ניתן לרשום רווחים לא רק על הסכומים שהופקדו – אלא גם על הרווחים שנצברו מעבר לסכום ההפקדה מקורי. נמחיש בעזרת דוגמה: נניח שחוסך הפקיד 10,000 שקל ושהתשואה על החיסכון בשנה הראשונה הייתה 10%. כלומר, לאחר שנה היו לו 10,000 ₪ ועוד רווח הון של 1,000 ₪ וביחד 11,000 ₪. נניח שגם בשנת החיסכון השנייה, התשואה על החיסכון הייתה 10%, אלא שהפעם החוסך רשם רווח הון לא רק על הסכום שהפקיד במקור – 10,000 ₪ – אלא גם על 1,000 השקלים הנוספים שהרוויח בשנה הקודמת, כך שהרווח בשנה השנייה עמד על 1,100 ₪.

אפקט הריבית דריבית קיים במוצרי השקעה נוספים ואינו ייחודי לקרן השתלמות. אלא שכאן נכנס לתמונה יתרון ייחודי לקרן ההשתלמות, שמעצים את אפקט הריבית דריבית: בקרן השתלמות, רווחי ההון בגין ההפקדה המוטבת (המזכה בהטבת מס) פטורים ממס, בעוד שעל מרבית מוצרי ההשקעה חל מס רווחי הון, שעומד בדרך כלל על 25% מהרווח הנומינלי ובמקרים מסוימים על 15% מהרווח הריאלי. כלומר, בקרן השתלמות החוסך נהנה ממלוא אפקט הריבית דריבית. יתרון זה לא מתבטל כעבור 6 שנים אלא נמשך כל עוד החוסך לא פודה את הכסף.

זה הרגע שבו כדאי להציג בצורה מסודרת את הטבות המס על חיסכון בקרן השתלמות:

  • הטבה במס הכנסה: שכירים שיש להם קרן השתלמות מהמעסיק זכאים להפריש עד 7.5% מהשכר על חשבון המעסיק ועד 2.5% משכר העובד, ביחס של 1:3 בין הפרשת המעסיק להפרשת העובד, כאשר על הפרשת המעסיק חל פטור ממס הכנסה. תקרת ההטבה היא עד לשכר חודשי של 15,712 ₪ ועד הפקדה חודשית של 1,571 ₪. הפרשות מעבר לתקרה זו יחויבו במס הכנסה וכן במס רווחי הון.

עצמאים זכאים לפטור ממס הכנסה על הפרשה של עד 4.5% מההכנסה השנתית החייבת במס ועל לתקרת הכנסה של 293,397 ₪. מדובר בהפקדה של עד 13,203 ₪ בשנה (כל הסכומים נכונים ל-2024). על הפרשות מעבר לתקרה זו לא תחול הטבת המס אך ייתכן שיחול עליה פטור ממס רווחי הון, עד לתקרה שנקבעה.

  • פטור ממס רווחי הון: הפטור לשכירים חל על הפקדה של עד 1,571 ₪ לחודש. הפטור ממס רווחי הון לעצמאים חל על הפקדה של עד 20,520 ₪ בשנה (נכון ל-2024).
  • דחיית מס בעת ניוד כספים ממסלול למסלול או מחברה לחברה: ניתן להעביר כספים ממסלול למסלול באותה חברה ואף לחברה אחרת, מבלי שהדבר ייחשב לפדיון הכספים המחייב בתשלום מס.
  • הקטנת ההכנסה החייבת לתשלומי ביטוח לאומי: הטבה המוענקת לעצמאים ולא לשכירים ואשר עשויה להפחית את התשלומים לביטוח לאומי.

הטבות אלה מותנות, כאמור, בכך שהחוסך לא ימשוך את הכספים במשך 6 שנים מההפקדה הראשונה. אם לא יעמוד בתנאי זה, הוא יחויב במס הכנסה בשיעור המקסימלי שחל על יחיד (47%, נכון ל- 2024) על כל הסכום. זאת, אלא אם יציג לקרן אישור ממס הכנסה על גובה מס ההכנסה שיש לנכות.

אגב, מניין 6 השנים מההפקדה הראשונה מחושב באופן שונה לשכירים ולעצמאים: בקרב שכירים, מתחילים למנות 6 שנים מהיום האחרון של החודש שבו בוצעה ההפקדה הראשונה. אצל עצמאים, מניין 6 השנים מסתיים ב-31 לינואר של השנה השישית להפקדה הראשונה.

למשוך או לא למשוך? זו השאלה

ישנם מקרים חריגים שבהם ניתן למשוך את הכסף לפני שחלפו 6 שנים:

  • לצורך השתלמות מקצועית – לאחר 3 שנים מההפקדה.
  • אם החוסך הגיע לגיל פרישה – לאחר 3 שנים.
  • אם החוסך נפטר – המוטבים בקרן יכולים למשוך את הכספים ללא תלות במועד תחילת ההפקדות.
  • החלת ותק – במקרים מסוימים, ניתן למשוך כספים מקרן השתלמות בפטור ממס גם אם חלפו פחות מ-6 שנים מההפקדה הראשונה, על ידי כך שמחילים עליה ותק של קרן אחרת של החוסך, שאליה החל להפקיד לפני 6 שנים לפחות. ניתן להחיל את הותק של הקרן הוותיקה על הקרן החדשה אם טרם נמשכו כספים מהקרן הוותיקה, אם לא בוצעו הפקדות במקביל לשתי הקרנות ואם לפחות אחת מהקרנות היא קרן השתלמות לשכירים.

לאור היתרונות הייחודיים של קרן השתלמות, ובראשם הטבות המס ואפקט הריבית דריבית החל גם על רווחי הון הפטורים ממס – חשוב שכל חוסך יבחן האם משיכת הכספים מקרן ההשתלמות לאחר 6 שנים היא האלטרנטיבה הטובה ביותר עבורו או שישנן חלופות עדיפות. כך, למשל, חלק מקרנות ההשתלמות מאפשרות לקבל הלוואה על חשבון הכספים הצבורים בקרן, בריביות נמוכות יחסית למקובל בשוק(2) חלופה אחרת עשויה להיות לחסוך במוצרים נוספים בנוסף לקרן ההשתלמות, שהכסף בהם זמין למשיכה בכל עת – על מנת שבעת הצורך בכספים נזילים, יעמדו לרשות החוסך מקורות נזילים נוספים ולא ייאלץ לפדות את קרן ההשתלמות.

דוגמה למוצר שהכסף בו נזיל בכל עת היא קופת גמל להשקעה, שלה יתרונות ייחודיים משלה, אך הטבות המס שהיא מעניקה מוגבלות בהשוואה להטבות בקרן השתלמות. ניתן להפקיד לקופת גמל להשקעה סכום קבוע בכל חודש או סכומים חד פעמיים, על מנת שבבוא העת ייצברו בה הכספים הדרושים למשיכה. חלופה שלישית היא ביצוע משיכה חלקית של הכספים מקרן ההשתלמות בפטור ממס, תוך המשך החיסכון של יתרת הכספים שנצברו. עם זאת, במקרה זה ייסגר החשבון הקיים להפקדות נוספות ובמיידה שיתקבלו הפקדות חדשות, אלו יצברו בחשבון חדש בעל וותק חדש.

שאלות ותשובות

 

אנליסט קופות גמל בע"מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. אין באמור בדף זה משום ייעוץ או שיווק פנסיוני ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום התחייבות לשיעור זה או אחר של דמי ניהול וכי הסמכות לקבוע ולאשר שיעור דמי ניהול נמוכים מהשיעור שבדין נתונה לחברה המנהלת על פי שיקול דעתה. אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי. (1) כפוף להוראות הדין ותקנון הקרן. מועד ההפקדה הראשונה בהתאם להגדרה שבפקודת מס הכנסה. משיכת כספים מקרן ההשתלמות (במשיכה "שלא כדין" לאחר ניכוי המס) תתבצע בתוך 4 ימי עסקים ממועד קבלת בקשה מלאה ותקינה. ככל שהמועד נופל על אחד משלושת ימי העסקים הראשונים בחודש, הפעולה תתבצע ביום העסקים הרביעי באותו החודש. (2) הלוואה תינתן לעמיתי הקרן בלבד בכפוף לתקנון הקרן וההסדר התחיקתי. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרום חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. המידע האמור בכתבה זו נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ולא מהווה מידע מלא וממצה. אנליסט לא תהא אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שייגרם, אם ייגרם, לקורא ו/או למי מטעמו כתוצאה מהסתמכות על האמור בכתבה זו וכי העושה שימוש במידע כאמור, עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. ט.ל.ח.

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות