איך לבחור קופת גמל להשקעה?

השנה האחרונה הזכירה לכולנו עד כמה חשוב לחסוך ליום סגריר. הזינוק באינפלציה, בריבית על המשכנתאות ובשכר הדירה מכביד על משקי הבית, ובמקביל, לא מעט ישראלים חווים קיפאון ואף ירידה בהכנסות – למשל בעלי עסקים קטנים, עובדי היי-טק שפוטרו או מתווכי דירות, שסובלים מההאטה בשוק. מה שיכול לסייע מאוד בתקופות מאתגרות מבחינה כלכלית הוא קיומם של כספים פנויים שהושקעו במכשירי חיסכון נזילים וניתן למשוך אותם בכל עת. אחד ממכשירי החיסכון הפופולריים שניתן לפדות ממנו כסף בכל עת הוא קופת גמל להשקעה – מכשיר חיסכון המנוהל על-ידי בית השקעות או חברת ביטוח, היכול לשמש כרובד נוסף של חיסכון לפנסיה וגם ככסף זמין למשיכה בכל עת ולכל מטרה, לבחירת החוסך.

לקופת גמל להשקעה יתרונות ייחודיים, כמו אפשרות לחסוך בכל גיל, מגוון מסלולי השקעה וגופים מנהלים, גמישות בניוד הכספים ובמועד ההפקדה, אופציה לפטור ממס רווחי הון על ידי קבלת הכספים כקצבה לאחר גיל הפרישה באמצעות העברתם לקופת גמל שמשלמת קצבה ועוד. אבל מהם הפרמטרים החשובים בבחירת קופת גמל להשקעה המתאימה לצרכים שלכם? לשם כך הכנו את המדריך הקצר שלפניכם.

מהי קופת גמל להשקעה?

מוצר חיסכון המנוהל על ידי בתי השקעות או חברות ביטוח, אשר הייחוד שלו הוא בכך שהוא יכול לשמש לתכלית כפולה: מצד אחד, הוא יכול לשמש כרובד נוסף של חיסכון לפנסיה (עם הטבת מס נלווית) ומצד שני, הוא מהווה מקור כסף זמין למשיכה בכל עת ולכל מטרה (כפוף לתשלום מס רווח הון).

כל אדם, בכל גיל, יכול להפקיד לקופות גמל להשקעה סכום שנתי, שעומד נכון ל-2024 על עד 79,005 ₪ לאדם (בכל קופות הגמל להשקעה שעל שמו). לדוגמה, משפחה בת 4 נפשות – הורים ושני ילדים – יכולה להפקיד 316,020 ₪ בשנה ב-4 קופות, כשכל קופה שייכת לאחד מבני המשפחה. הכספים עבור הקטין מופקדים על ידי הוריו על שמו, וההורים רשאים לנהלם עד להגיעו לבגרות. גם סבים וסבתות יכולים להפקיד עבור נכדיהם, במעמד של "מקנה מתנה". בשונה מקרן השתלמות או קרן פנסיה, מעסיקים לא יכולים להפקיד לקופת גמל להשקעה עבור עובדיהם.

הכספים נזילים (ניתן לפדות אותם או חלקם) בכל עת ותוך תשלום מס רווח הון ריאלי של 25%. עם זאת, במשרד האוצר רוצים לעודד את הציבור לא למשוך את הכסף מקופת הגמל להשקעה לפני הפרישה לגמלאות, וכך להגדיל את הקצבה שתעמוד לרשות החוסך בזקנתו. איך מעודדים? בדרך של הטבת מס: מי שיבחר לאחר גיל 60 למשוך את הכסף כקצבה, באמצעות העברתו לקופת גמל שממנה ניתן למשוך את הכסף כקצבה חודשית קבועה, ייהנה מפטור ממס רווחי הון ריאלי, העומד כיום על 25%.

לעומת זאת, מי שירצה לפדות את הכסף מקופת הגמל להשקעה, ישלם מס רווחי הון של 25% (ריאלי, כלומר – בניכוי האינפלציה), בדומה למכשירי חיסכון אחרים. חשוב להדגיש כי המס משולם רק על הרווח שנוצר מההשקעה, ולא על סכום ההפקדה כולו. כך, למשל, אם העמית הפקיד 100,000 שקל וכעת יש בקופה 120,000 שקל, בעת משיכת כל הסכום הוא ישלם מס של 25% על 20 אלף שקל – הרווח שנוצר במהלך התקופה, בניכוי האינפלציה בתקופת ההשקעה.

ניתן לנייד את הקופה ממסלול למסלול ואף ממנהל אחד לאחר מבלי שניוד הכספים ייחשב אירוע מס המחייב בתשלום מס רווחי הון. ההפקדה יכולה להיות חד-פעמית או חודשית.

להצטרפות לקופת גמל להשקעה של אנליסט

איך בוחרים קופת גמל להשקעה? אלה הפרמטרים החשובים

שוק קופות הגמל להשקעה הוא שוק תחרותי מאוד, עם מגוון רחב של מנהלים ומסלולים. המסלולים שונים זה מזה באפיקי ההשקעה שבהם הם מתמחים, באופי ניהול הכסף (אקטיבי או פאסיבי) ועוד. באנליסט, למשל, אפשר לבחור מסלול כללי, מסלול אשראי ואג"ח עד 25% מניות, מסלול מניות, מסלול אשראי ואג"ח, מסלול משולב סחיר, מסלול עוקב מדדים גמיש, מסלול כספי (שקלי), מסלול עוקב מדד s&p-500 ומסלול עוקב מדדי מניות.

המגוון הוא מבורך אבל גם עשוי לבלבל, שכן לא תמיד ברור איך אפשר להשוות בין המסלולים השונים ולבחור את זה שמתאים לכם. חשוב לציין כי ניתן לעבור ממסלול השקעה אחד למסלול השקעה אחר בכל עת ללא תשלום מס. נסקור את הפרמטרים העיקריים שחשוב להכיר.

לאיזה צורך אתם מייעדים את הכסף ומהו טווח ההשקעה שלכם

השלב הראשון בתהליך הבחירה הוא להבין לאיזה צורך אתם מייעדים את החיסכון וכפועל יוצא מכך, מתי אתם צפויים להזדקק לכסף – מהו טווח ההשקעה שלכם? האם אתם צעירים המתכננים לחסוך את הכסף עוד עשרות שנים ולהשתמש בו כרובד נוסף לקצבת הפנסיה שלכם? או שאולי אתם מתכננים לפדות את הכסף בשנה-שנתיים הקרובות לצורך רכישת דירה, טיול לחו"ל, שיפוץ או כל מטרה קצרת טווח אחרת? התשובה לשאלה הזו יכולה להשפיע על בחירת מסלול ההשקעה.

היסטורית, השקעה במסלולי מניות הניבה פוטנציאל תשואה גבוה לאורך זמן. עם זאת, מניות נחשבות גם לנכס ברמת סיכון גבוהה יותר וחשופות יותר לתנודתיות בטווח הקצר. לכן, ככל שטווח החיסכון קטן יותר ייתכן שתעדיפו מסלול שמרני יותר.

הגיל שלכם: ככל שאדם קרוב יותר ליציאה לפנסיה, כך טווח ההשקעה שלו – המועד שבו הוא צפוי להשתמש בכסף – קרוב יותר, ולכן ייתכן שיעדיף מסלול סולידי יותר.

האופי שלכם: הפרמטר הזה מתייחס בעצם לשאלה אחת עיקרית – מה היחס שלכם לסיכון? למה זה חשוב? כי יש מסלולים שמשקיעים שיעור גבוה מהנכסים שלהם באפיקים פיננסיים שטמון בהם סיכון גבוה, לצד פוטנציאל תשואה גבוה לטווח הארוך– כגון המסלולים המנייתיים. לעומתם, יש מסלולים שמשקיעים שיעור גבוה מהנכסים שלהם באפיקים פיננסיים שהסיכון בהם נמוך יותר, ובהתאם פוטנציאל התשואה בהם נמוך יותר. אדם אשר הפסד זמני בהשקעה עלול להדיר שינה מעיניו, יכול להיות שיעדיף אפיק תנודתי פחות.

ההערכות שלכם כמשקיעים

יש משקיעים שמאמינים יותר בניהול השקעות אקטיבי, שבו מנהל ההשקעות בוחר את ניירות הערך בהתאם למדיניות ההשקעה של הקופה, ויש שמעדיפים קופה בניהול פאסיבי, שעוקבת אחר הביצועים של מדדים מסוימים. יש משקיעים שמאמינים יותר בפוטנציאל של הכלכלה הישראלית ולעומתם כאלה שסבורים כי הכלכלה האמריקאית או הגלובלית צפויות לצמוח יותר מהר ויכולים להעדיף מסלול שעיקר נכסיו מושקע בחו"ל.

התשואות: באתר גמל-נט תוכלו למצוא את תשואות כל קופות הגמל להשקעה ולהשוות את הביצועים של המנהלים השונים. חשוב להשוות בין קופות במסלולים דומים ולא, נניח, בין קופה מנייתית לקופה במסלול כללי או במסלול אג"ח.

מומלץ לבדוק תשואות לטווחים בינוניים וארוכים של 3, 5 ואף 7 שנים. כך תקבלו תמונה רחבה יותר על פעילות מסלול ההשקעה לאורך זמן. בנוסף, תשואות טובות לאורך זמן הן אינדיקציה לניהול השקעות מקצועי לאורך זמן. תשומת הלב לכך שתשואות העבר אינן מצביעות על תשואות העתיד.

דמי הניהול: תקרת דמי הניהול בקופת גמל להשקעה עומדת על 1.05% מהצבירה (במונחים שנתיים) ועד 4% מההפקדות. טרם הצטרפות, קבלו הצעות מכמה גופים והשוו ביניהן, יחד עם שאר הפרמטרים לעיל. לעתים ניתן לקבל הטבה בדמי הניהול עקב השתייכות לארגון עובדים או מועדון לקוחות מסוים, וגם במו"מ פרטני, כאשר במקרה זה, ככל שסכום החיסכון גבוה יותר, כך גדל הסיכוי להטבה בדמי הניהול.

אפשר להתייעץ עם בעל רישיון בענף פנסיוני לקבלת המלצה על כדאיות החיסכון.

אנליסט קופות גמל בע"מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. אין באמור דף זה משום ייעוץ או שיווק פנסיוני ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. אין במידע על תשואות שהושגו בעבר כדי להצביע על תשואות שתושגנה בעתיד. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי. המידע האמור בכתבה זו נועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ולא מהווה מידע מלא וממצה. אנליסט לא תהא אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שייגרם, אם ייגרם, לקורא ו/או למי מטעמו כתוצאה מהסתמכות על האמור בכתבה זו וכי העושה שימוש במידע כאמור, עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. ט.ל.ח.

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות