מה צפוי לשוקי המניות ב-2024

דצמבר 2023

מומחי ההשקעות של אנליסט מסכמים את השנה היוצאת ומסמנים את הסקטורים המעניינים להשקעה נכון לתחילת 2024 – רשתות דיסקאונט, נדל"ן מניב ותשתיות בארה"ב והתעשיות הבטחוניות בישראל

שנת 2023 כבר מבצבצת במראה האחורית וזה הזמן להביט קדימה, אל מה שמצפה לנו ב-2024. כשבוחנים מהם האירועים שעיצבו את המגמות בשוקי ההון בשנים האחרונות, בולטת ההשפעה הדרמטית של אירועים שאינם כלכליים במהותם – ממגפת הקורונה ומלחמת אוקראינה-רוסיה, שהובילו להתפרצות אינפלציונית ולסיומו הפתאומי של עידן הריבית הנמוכה בעולם, דרך האירוע המשפטי שהשפיע על שוק ההון המקומי עד ל-7 באוקטובר, ועד למתקפת הטרור הברברית על עוטף עזה ומלחמת "חרבות ברזל".

לכן, כל מי שמבקש לחזות את מה שצפוי בשווקים ב-2024, ראוי שייגש למשימה בצניעות הראויה. ישראל נמצאת בתקופה בטחונית רגישה מעין כמוה, שלה השפעות כלכליות ניכרות, שעוצמתן עדיין אינה ברורה לחלוטין. עם כל הסייגים המתבקשים, כינסנו 3 ממומחי ההשקעות של אנליסט – שמעון אוליאל, סמנכ"ל מחקר ואסטרטגיה, ערן גולדרינג, מנהל ההשקעות הראשי של אנליסט גמל ויהונתן צור, מנהל השקעות חו"ל – כדי לנסות להעריך מה צופנים לנו שוקי ההון בכלל, והמניות בפרט, בשנה הקרובה.

נתחיל בסיכום קצר של השנה היוצאת

גולדרינג: "הציפיות מ-2023 היו די נמוכות. אחרי הירידות במהלך 2022, הריבית הגבוהה והאינפלציה, השווקים העריכו שארה"ב תיכנס להאטה או למיתון. בפועל, 2023 בשווקים העולמיים הפתיעה מאוד לטובה, עם עלייה של כ-42.6% במדד נאסד"ק ושל 23.4% במדד s&p-500 (נכון ל-18.12.23). בשוקי האג"ח, התשואות לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים הגיעו במהלך 2023 לשיא ל-5%, לעומת 3.5% בדצמבר 2022, ובתקופה האחרונה ירדו לכ-3.9%".

"מה שעשה את ההבדל היה הפריצה של טכנולוגיית הבינה המלאכותית היוצרת (AI Generative), שנתנה דחיפה משמעותית למניות הטכנולוגיה, ובעיקר ל-7 חברות הטכנולוגיה הגדולות – מיקרוסופט, גוגל, אמזון, אנבידיה, אפל, פייסבוק וטסלה. אם מנטרלים את העלייה של 7 ענקיות הטכנולוגיה, מדד ה- s&p-500 עלה מתחיל השנה באחוזים בודדים. בחודשיים האחרונים, המגמה החיובית בוול-סטריט מתפשטת למניות ולמגזרים נוספים, לאחר שהחששות של המשקיעים מהיחלשות משמעותית של הכלכלה האמריקאית ושל הצריכה התבררו כמוגזמות. התברר שהצרכן האמריקאי חזק יותר מכפי שהעריכו, האינפלציה יורדת בלי שהכלכלה האמריקאית תגלוש למיתון, רווחי החברות ירדו פחות מכפי שצפו וההערכות הן שיתחילו לעלות בשנה הבאה".

מהן המגמות שאיפיינו את שוק המניות הישראלי?

אוליאל: "שוק המניות המקומי הפגין עד ה-7 באוקטובר חולשה וביצועי חסר בהשוואה לשוקי המניות העולמיים, על רקע אי הוודאות סביב האירוע המשפטי וכן על רקע המשקל הנמוך של מניות הטכנולוגיה בשוק המניות המקומי. מדד ת"א 125 עלה מתחילת השנה עד ה-7 לאוקטובר ב-2.5% בלבד, לעומת עלייה של כ-12% למדד s&p-500 ועלייה של 37.9% למדד נאסד"ק. כמו כן, השקל נחלש משמעותית, מכ-3.5 שקל לדולר בתחילת השנה עד ל-3.86 שקל. לפני תחילת המלחמה. התחזקות הדולר בישראל היתה גבוהה מהתחזקותו ביחס למטבעות אחרים והיתה חריגה יחסית, על רקע היחלשות שרשם בשנים האחרונות, בעת שמדדי המניות בארה"ב עלו".

"ואז הגיעה המלחמה. בשבועיים הראשונים למלחמה, שוקי המניות והאג"ח ירדו, השקל נחלש ופרמיות הסיכון של ישראל זינקו. אבל לאחר מכן ראינו היפוך מגמה, כשמדדי המניות עלו בנובמבר יותר מהמדדים בחו"ל, השקל התחזק ופרמיית הסיכון ירדה. זאת, על רקע ההערכה של השווקים שהמלחמה תישאר ממוקדת בחזית הדרומית ולא תתרחב לזירות נוספות. ייתכן שגם הצפי לשינוי סדרי העדיפויות התקציביים ולירידה של האירוע המשפטי מסדר היום השפיעו לחיוב. בסה"כ, ת"א 125 עלה ב-1.85% מתחילת השנה עד ל-18.12.23".

מה צפוי, להערכתכם, בשוקי המניות בארץ ובעולם ב-2024?

יהונתן צור: "בתקופה האחרונה ניכרים ניצני היחלשות של הצריכה בארה"ב, בהתאם לאחת המטרות המרכזיות שהציב לעצמו הבנק המרכזי האמריקאי כשהחל בתהליך העלאות הריבית. העלאות הריבית נועדו לצנן את האינפלציה באמצעות החלשת הכלכלה והצריכה. אנחנו מעריכים שבתחילת השנה נראה עדיין חולשה כלכלית מסוימת, בהתאם לתוכנית המוקדמת של הפדרל ריזרב. בנוסף, שוקי המניות עלו משמעותית בשנה החולפת, תמחורי מניות רבות (המשתקפים במכפילי הרווח) אינם זולים וחברות רבות עדיין נושאות חובות גבוהים".

"מכל הסיבות האלה, אנחנו מעניקים העדפה להשקעה בסקטורים הגנתיים, שנהנים מביקושים קשיחים יחסית והסובלים פחות ממחזוריות כלכלית, כגון רשתות דיסקאונט או חברות בתחום הבריאות. אנחנו מעדיפים להשקיע בחברות בעלות מאזנים חזקים – תזרים הכנסות יציב, צבר הזמנות גדול, רמות חוב נמוכות או חוזים ארוכי טווח. למשל, חברות תשתיות".

אוליאל: "מי שעוד עשויות ליהנות מירידת האינפלציה בארה"ב ומהצפי להורדת ריבית החל מהרבעון השני של השנה הן חברות הנדל"ן המניב האמריקאיות, שסבלו בין היתר מהריבית והאינפלציה הגבוהות".

ומה עם מניות הטכנולוגיה, ה"כוכבות" של 2023?

צור: "בטווח הארוך, ענף הטכנולוגיה ימשיך להוביל את מדדי המניות, אולם בתקופה הזו אנו מעדיפים להשקיע פחות בחברות מוטות צמיחה ומתמקדים בחברות טכנולוגיה גדולות, שנהנות ממאזנים חזקים ומצמיחה ברת קיימא – חברות שהן לא רק חברות טכנולוגיה אלא גם חברות תשתיות".

מה, להערכתכם, צפוי בשוק החוב בשנה הקרובה?

גולדרינג: "שוק האג"ח הממשלתיות בארה"ב צפוי, להערכתנו, להניב ב-2024 תשואה חיובית נאה, הן בשל התשואה השוטפת וייתכן שגם בשל רווחי הון. ראוי לציין כי שוק האג"ח האמריקאי השלים שנתיים של הפסדים ב-2021-2022 ורק ירידת התשואות המהירה בחודש האחרון מנעה הפסד גם בשנה זו".

אוליאל: "הערכה זו נשענת, כאמור, על צפי להורדת ריבית על ידי הפד במהלך 2024. האג"ח הממשלתיות מעניינות גם לאחזקה לטווח ארוך – אג"ח ממשלתיות צמודות מדד בארה"ב מציעות תשואת אחזקה ריאלית של 2%, בהחלט נאה ביחס לשנים האחרונות.

"בישראל, קשה יותר להעריך את ביצועי שוק האג"ח, שאמור ליהנות, מצד אחד, מתהליך ירידת הריבית אך מנגד, לסבול ממימון עלויות הלחימה הישירות והעקיפות שייעשה, בין היתר, באמצעות הגדלת גרעון וגיוסי אג"ח של ממשלת ישראל, מה שעשוי ללחוץ את מחירי האג"ח".

ומה צפוי בשוק המניות הישראלי ב-2024?

אוליאל: "בטווח הקצר, חברות שחשופות לשוק המקומי, כמו חברות נדל"ן, בנקים, ביטוח, תקשורת ועוד – נפגעות מהירידה בפעילות במשק ובצריכה. אבל כפי שציינו גם בעבר, בטווח הבינוני, כל עוד המלחמה תוגבל לגזרה הדרומית –קיים פוטנציאל לתיקון משמעותי בשוקי המניות והאג"ח המקומיים. תיקון זה עשוי להישען בין היתר על השקעות בשיקום היישובים והתשתיות שנפגעו, על הסרת אי-הוודאות סביב האירוע המשפטי ועל שינוי בסדרי העדיפויות התקציביים. עם זאת, אי הוודאות הבטחונית עדיין רבה. לכן, למרות שחלק מהמגזרים בשוק המניות נסחרים בתמחורים שנראים נמוכים היסטורית, בשלב זה אנחנו לא מגדילים באופן דרמטי את החשיפה לשוק המקומי".

אילו סקטורים בשוק המקומי מעניינים להשקעה בטווח הבינוני?

"התחזית להורדת הריבית במשק בשנה הקרובה צפויה להשפיע לחיוב על סקטורים כמו תשתיות, אנרגיה מתחדשת ושותפויות הגז, שההסכמים שלהן עם ירדן ומצרים לא נפגעו למרות המצב. חברות הנדל"ן המניב וחברות הנדל"ן למגורים צפויות אף הן ליהנות מהפחתת הריבית, אולם הן גם עשויות להיפגע מההאטה בשוק. התעשיות הבטחוניות הישראליות צפויות ליהנות מהעלייה בביקושים של צבאות באירופה למערכות נשק, רחפנים, אמצעי צילום, בקרה, ניטור ועוד".

תחזיות והמלצות אנליסט לתחילת 2024:

ארה"ב: עדיפות לסקטורים הגנתיים, הנהנים מביקושים קשיחים, תזרים מזומנים יציב וחוזים ארוכי טווח, כגון:

  • רשתות דיסקאונט
  • חברות בתחום הבריאות
  • חברות תשתיות
  • חברות הטכנולוגיה הגדולות
  • עדיפות לחברות נדל"ן מניב, הצפויות ליהנות מירידת הריבית בהמשך השנה

ישראל:

  • קיים פוטנציאל לתיקון משמעותי בשוקי המניות והאג"ח המקומיים, כל עוד המלחמה תתמקד בחזית הדרומית ולא תתפשט לזירות נוספות.
  • הורדת הריבית בהמשך השנה צפויה לסייע לחברות תשתיות, אנרגיה מתחדשת ושותפויות גז.
  • העלייה בביקושים של צבאות באירופה למערכות נשק, רחפנים, אמצעי ניטור ובקרה צפויה לסייע לתעשיות הבטחוניות.

2023 בשוקי ההון במספרים*

מדד ת"א 1251.85% +
מדד s&p-50023.4% +
מדד נאסד"ק42.6% +
$ - ₪3.66
הדולר התחזק בכ-4%
CDS ישראל
(מרווח אג"ח ממשלת מישראל ב-$ מול אג"ח ממשלת ארה"ב)
110 נ"ב
לפני המלחמה נע סביב 50-60 נ"ב
במלחמה הגיע ל-140 נ"ב
ריבית - ישראלבתחילת השנה: 3.25%
נוכחי: 4.75%
ריבית - ארה"בבתחילת השנה: 4.25-4.5%
נוכחי: 5.25-5.5%
נכון ל-18.12.23

נשמח לעמוד לרשותך בכל דבר ועניין בטלפון ובאימייל analyst@analyst.co.il | *6646 | אין באמור כדי להוות ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני ו/או ייעוץ מס או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. המידע שמופיע לעיל הינו מידע תמציתי בלבד ואין בו כדי למצות או להוות תחליף להוראות הדין, רשות מוסמכת או נהלי החברה, כפי שהיו מעת לעת. האמור לעיל כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות ומידע אחר המתייחסים לאירועים ו/או לעניינים עתידיים, שהתממשותם אינה ודאית והינם מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו יצרו עבורו רווחים. אנליסט אי.אמ.אס שרותי ניהול השקעות בע"מ ו/או חברה הקשורה למי מהן, במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו. ט.ל.ח

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות