בתחילתה של שנה נהוג להציב מטרות ויעדים לשנה הקרובה. אחת המטרות שמככבות ברשימות של מיליונים ברחבי העולם היא "השנה ארד במשקל". החדשות המעודדות הן שהפעם יש סיכוי שזה גם יקרה – והכל בזכות פריצת דרך בתחום תרופות ההרזיה, שכובשת את העולם ולא פחות חשוב – את שוקי המניות.
את פריצת הדרך בתחום התרופות להרזיה מובילות שתי חברות תרופות – אלי-לילי (Eli Lilly) האמריקאית ונובו-נורדיסק (Nordisk Novo) הדנית. התרופות החדשות שלהן לא רק מסייעות למיליונים לרזות, אלא גם גרמו למניות שלהן לפתוח מבערים ולעקוף את המתחרות שלהן.
"מניות אלי-לילי ונובו-נורדיסק הפכו לליגה משלהן בענף הפארמה, בדומה למה שעשו 7 חברות הטכנולוגיה הגדולות לענף הטכנולוגיה", אומר עמית גביאן, אנליסט מניות חו"ל ב-Analyst. "מתחילת הפריצה שלהן קדימה, ביוני 2021, עלתה מניית אלי-לילי בכ-287% והיא הפכה לחברת הפארמה הגדולה בעולם, הנסחרת בשווי שוק של כ-707 מיליארד דולר. מניית נובו-נורדיסק עלתה ב-214% לשווי שוק של כ-544 מיליארד דולר והפכה לחברה הגדולה באירופה, תוך שהיא עוקפת את לואי ויטון. באותה תקופה, מדד S&P Healthcare, המאגד את חברות הפארמה הגדולות, עלה בכ-25% בלבד" (הנתונים נכונים ל-1.6.2021-21.2.2024).
חיפשו תרופה לסוכרת – מצאו פתרון לירידה במשקל
זו לא הפעם הראשונה שאנו מתבשרים על תרופת פלא להרזיה, אך האם הפעם מדובר בדבר האמיתי? "התרופות אושרו על-ידי רשות התרופות האמריקאית (FDA) והנתונים המצטברים מאוד מעודדים", מעריך גביאן. "הסיפור המעניין הוא שאלי-לילי ונובו-נורדיסק בכלל לא ייעדו את התרופות להרזיה אלא לטיפול בסוכרת מסוג 2. רק כשהתברר שהתרופות גורמות לתופעת לוואי של הורדה במשקל, הן החלו לפתח גרסאות של התרופות המיועדות להרזיה, במינון שונה. עוד לפני שהתרופות להרזיה יצאו לשוק, צרכנים החלו להשתמש בתרופות לסוכרת – אוזמפיק של נובו-נורדיסק ומונז'ארו של אלי- לילי – לירידה במשקל".
בין הצרכנים שאימצו את התרופות החדשות נמנים לא מעט סלבריטיז, מאילון מאסק ועד (על-פי השמועות) בנות משפחת קרדשיאן. התרופות החדשות אפילו כיכבו במונולוג הפתיחה של טקס האוסקר האחרון.
גביאן: "הגרסאות של התרופות שפותחו עבור הרזיה הן 'וויגובי' (Wegovy) של נובו-נורדיסק ו-Zepbound של אלי-לילי. שתי התרופות כוללות חומר המדמה את פעילות ההורמון GLP-1, המעניק תחושת שובע ומאט את התרוקנות הקיבה. בשלב זה, התרופות ניתנות בזריקה שאותה בעלי מרשם יכולים לרכוש בבית מרקחת ולהזריק בבית באופן עצמאי, אך החברות פועלות לפתח גרסאות שיאפשרו לקבל את התרופה כגלולה. תרופות החדשות משלבות בין אפקטיביות גבוהה לתופעות לוואי פחותות יחסית. מחקר גדול שערכה נובו-נורדיסק בקרב 17 אלף מטופלים במשך קרוב ל-5 שנים, הראה שנטילת ה'ויגובי' הביאה להפחתה של 15% במשקל בתוך שנה וחצי ואף להפחתה של כ-20% בסיכון להתקף לב או שבץ מוחי, בקרב אנשים שסובלים מעודף משקל עם היסטוריה של מחלות לב. בניסוי שערכה אלי-לילי הושגה תוצאה טובה אפילו יותר, כאשר המטופלים איבדו כ-20% ממשקלם בתוך שנה וחצי. התוצאות מדגישות את הפוטנציאל של התרופות לא רק כמסייעות להרזיה אלא גם כמסייעות במניעת מחלות בקרב הסובלים מהשמנת יתר (obesity)".
שוק של 100 מיליארד דולר בשנה
מתי המשקיעים החלו לגלות את הפוטנציאל של התרופות ולהזניק את המניות? – "נקודת המפנה היתה ביוני 2021, כשה-FDA אישרה את ה'וויגובי' של נובו-נורדיסק כתרופה להרזיה", אומר גביאן. "זה היה הרגע שבו המשקיעים הבינו שמדובר ב'דבר האמיתי'. המשקיעים ראו באישור סימן מעודד גם לאלי-לילי ושתי המניות התחילו לנסוק. אבן דרך נוספת נרשמה באוגוסט 2023, עם פרסום תוצאות המחקר הגדול של נובו-נורדיסק ב-17 אלף מטופלים. בנובמבר 2023 קיבלה גם אלי-לילי אישור FDA לתרופה להרזיה Zepbound.
"נכון להיום, 'וויגובי' נמכרת בין היתר בארה"ב, בריטניה, נורבגיה ודנמרק. עלותה כ-16 אלף דולר בשנה, כאשר חלק מהביטוחים הרפואיים בארה"ב מממנים את התרופה לסובלים מהשמנת יתר בעלי BMI (מדד למדידת עודף משקל) של למעלה מ-30, כשגם בעלי BMI 27 יכולים ליהנות מכיסוי בתנאים מסוימים".
האם חברות התרופות הגדולות האחרות מתכננות להשיק תרופות דומות?
"פייזר ואסטרזניקה, שתיים מהחברות שהובילו את פיתוח החיסון לקורונה, עומלות על תרופות משלהן, אך כרגע מפגרות במרוץ. פייזר הודיעה בדצמבר על כשלון השלב השני בניסוי בתרופה להרזיה שלה, עקב תופעות לוואי קשות שחוו הנסיינים, וכי לא תמשיך לשלב השלישי של הניסוי. פייזר מפתחת תרופה נוספת וצפויה לדווח במחצית 2024 על תוצאות הניסוי בה. אסטרזניקה טרם התחילה בביצוע הניסויים הקליניים לגלולת הרזיה שהיא מפתחת בשיתוף חברת ביוטק סינית".
שאלת מיליון הדולר מבחינת המשקיעים היא, כמובן, האם מניות אלי-לילי ונובו- נורדיסק הן עדיין השקעה מומלצת, אחרי העליות החדות שרשמו. "שתי המניות נסחרות כיום בתמחור גבוה מאוד לענף שלהן, תמחור שמגלם מצב שבו יתממשו התחזיות החיוביות", אומר גביאן. "אלי-לילי נסחרת במכפיל רווח עתידי של 59 ונובו-נורדיסק נסחרת במכפיל 36, בעוד שהמכפיל הממוצע של חברות הפארמה הגדולות עומד על 12-15. לכן, בטווח הקצר ייתכן שהמניות יסבלו מתנודתיות.
"עם זאת, בהסתכלות לטווח הבינוני והארוך מדובר בהשקעה מעניינת. על-פי הערכות ג'יי.פיי מורגן וגולדמן זאקס, שוק ה-Obesity העולמי צפוי לגדול מכ-6 מיליארד דולר כיום לכ-100 מיליארד דולר ב-2030, מהם כ-44 מיליארד דולר בארה"ב בלבד, ונובו-נורדיסק ואלי-לילי מצויות בעמדה מצוינת לשלוט בשוק הזה. התמחורים של המניות גבוהים אך החברות צומחות בקצב מהיר מהממוצע בקרב חברות פארמה. חשוב לזכור גם שמדובר בתרופות לשימוש קבוע (פעם בשבוע), שמייצרות הכנסות חוזרות וקשר עם הלקוח ולא כאלה שההכנסה מהן חד פעמית. בהנחה שהנתונים בעתיד ימשיכו להצביע על התועלת הבריאותית בשימוש בתרופות, סביר להניח שנראה אימוץ שלהן בהיקף נרחב בקרב קהל היעד. גם הצלחה בפיתוח גרסאות של התרופות הניתנות כגלולה במקום כזריקה עשויה לתרום לצמיחת החברות".
גביאן רואה בהצלחה של נובו-נורדיסק הדנית מקור השראה גם למשק הישראלי.
"דנמרק היא מדינה בת כ-6 מיליון תושבים, עם תמ"ג נמוך בכ-20% מבישראל – ועדיין היא הצליחה להצמיח חברה בשווי של כ-544 מיליארד דולר. לשם השוואה, החברה הישראלית הגדולה ביותר במונחי שווי שוק, מובילאיי, נסחרת בכ-20 מיליארד דולר.
ההצלחה של נובו-נורדיסק משפיעה על כל הכלכלה הדנית: התמ"ג של דנמרק צמח בכ-1.7% במחצית הראשונה של 2023, אולם בנטרול הכנסות תעשיית הפארמה, הוא היה יורד בכ-0.3%".
מסמך זה הוכן על ידי אנליסט אי.אמ.אס שירותי ניהול השקעות בע"מ (להלן: "אנליסט"), בהסתמך על מידע שנאסף ו/או על מידע זמין לציבור ממקורות שונים. אנליסט מניחה שמידע זה הוא מהימן ואינה מבצעת בדיקה עצמאית של המידע. האמור במסמך זה כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו ייצרו עבורו רווחים. אנליסט ו/או מי מהחברות הבנות שלה (לרבות אנליסט קופות גמל בע"מ ואנליסט ניהול תיקי השקעות בע"מ" ו/או חברה הקשורה למי מהן (להלן: "חברות קבוצת אנליסט"), במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו וכן ועשוי להיות למי מהן או למי מבעלי השליטה, נושאי המשרה או העובדים בהם, עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או רכישה ו/או מכירה ו/או ביצוע עסקה, בהתאם למגבלות הדין, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך והן מחזיקות בני"ע המסוקרים במסמך זה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות/פנסיוני בכל הנוגע לביצוע פעולה בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או במוצרים פנסיוניים (לפי העניין). מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה להחזקה, רכישה או מכירה של נייר ערך ו/או נכס פיננסי ו/או לביצוע כל עסק בהם ו/או ביצוע עסקה במוצר פנסיוני. כן, עשויות חברות קבוצת אנליסט, בעלי השליטה, נושאי משרה או עובדים בהן להיות בעלי קשרים עסקיים עם תאגידים הנזכרים במסמך זה או הקשורים בהם, לרבות לקבל או להעניק להם שירותים נוספים.