מהי בינה מלאכותית יוצרת – ומי מרוויח ממנה

יוני 2023

ענקיות הטכנולוגיה לפני כולן: מיהן המנצחות והמפסידות במירוץ החימוש של הבינה המלאכותית היוצרת

המחצית הראשונה של 2023 בשוק המניות האמריקאי הסתיימה בעליות שערים, בעיקר בזכות ההתאוששות של מניות הטכנולוגיה. אבל כשבוחנים מקרוב מה קרה לסקטור הטכנולוגיה במחצית הראשונה של השנה, מגלים שונות רבה מאוד בביצועי המניות. למעשה, רוב העלייה שרשם השנה מדד הנאסד״ק בחציון הראשון של השנה מיוחסת לענקיות הטכנולוגיה, כשרוב מניות הסקטור רשמו ביצועים פחות מרשימים. גם כשבוחנים את מדדS&P-500, המאגד את 500 החברות הגדולות בוול-סטריט, מגלים ש- 7חברות ענק – מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, גוגל, אמזון, פייסבוק וטסלה – אחראיות לעיקר העלייה שלו בחציון הראשון של השנה.

הסיבה לכך פשוטה: הבינה המלאכותית היוצרת – Generative AI- אותה טכנולוגיה מלהיבה שפרצה לקדמת הבמה בתחילת 2023, מחלקת מחדש את יחסי הכוחות בענף הטכנולוגיה, תוך שהיא מעניקה יתרון אדיר למספר מצומצם של חברות ענק ומאיימת על המודל העסקי של לא מעט חברות טכנולוגיה קטנות.

אחרי שבחודש שעבר שוחחנו כאן עם יהונתן צור, מנהל השקעות חו״ל באנליסט, על החברות שמובילות את מהפכת ה-AI– חלק מהמניות, למשל של אנבידיה, אכן רשמו מאז עליות מרשימות – החודש חזרנו אליו כדי להבין יותר לעומק כיצד הבינה המלאכותית היוצרת משפיעה עלינו, המשקיעים, ומיהן המרוויחות והמפסידות הגדולות ממנה.

מהי בינה מלאכותית יוצרת?

יהונתן צור: “בינה מלאכותית יוצרת –Generative AI–היא שם כולל ליישומים המבוססים על מודלי שפה, המאפשרים ליצור באמצעות שאילתה קצרה תוכן חדש – טקסטים, תמונות, סרטונים, מוזיקה, קוד מחשב ועוד, המופק בהתבסס על מידע אימון (data training) שהוזן למערכות.

התוכנה הראשונה שפרצה לתודעת הציבור הרחב לקראת סוף 2022 והפכה את תחום הבינה היוצרת לתחום החם ביותר כיום בעולם ההיי-טק היא ChatGPTשל -Open AI, שאחת המשקיעות בה היא מיקרוסופט. אבל היא לא היחידה. גוגל, למשל, הציגה במרץ השנה את צ’טבוט הבינה המלאכותית היוצרת שלה, Bard ".

כיצד הבינה המלאכותית היוצרת מעניקה יתרון לענקיות הטכנולוגיה

“ראשית, פיתוח ושימוש בכלי בינה מלאכותית דורש כוח מיחשוב עצום, שאותו יכולים לספק רק מחשבי על או חוות שרתים חזקות. המשמעות היא שכל חברה שצורכת או מפתחת כלי בינה מלאכותית עושה זאת באמצעות תשתיות ענן.

שוק תשתיות הענן נשלט על ידי כמה חברות ענק, ובראשון מיקרוסופט, גוגל ואמזון, ולכן הן נהנות מכך שעוד ועוד חברות מפתחות או צורכות כלי בינה מלאכותית על גבי התשתיות שלהן.

שנית, כדי להוביל בתחום הבינה המלאכותית יש צורך בהשקעות עתק – גם בתשתיות הענן, אבל גם כדי לפתח את תשתיות התוכנה שעליהן סטארט-אפים יוכלו לפתח ולצרוך יישומי בינה מלאכותית. לחברות הענק כמו אמזון, גוגל, מיקרוסופט, אפל ופייסבוק יש יכולת כלכלית לפתח את ה- API (ממשק תוכניות יישומים), שעליו יפותחו ויפעלו כלי הבינה המלאכותית.

לחברות הבינוניות-קטנות, שנסחרות במדדים המובילים במיליארדי ובעשרות מיליארדי דולרים, אין יכולת להתחרות בהשקעות של חברות הענק והן עלולות להישאר מאחור. זה בפירוש איום עליהן”.

מיהן חברות הטכנולוגיה שנמצאות בצד שמאוים על-ידי טכנולוגיית הבינה המלאכותית היוצרת?

"אורקל, לדוגמה, היא חברת טכנולוגיה גדולה שהיא גם ספקית שירותי ענן, אך נתח השוק שלה קטן משמעותית ביחס לשלוש ספקיות הענן הגדולות – מיקרוסופט, גוגל ואמזון. אורקל המאמינה בביקוש הגואה למיחשוב הענן שהיא מציעה. לאורקל יש הרבה כסף, אבל השאלה היא אם הוא יספיק כדי לסגור את הפער מחברות הענק. יש חברות טכנולוגיה גדולות שנסחרות בנאסד”ק, למשל פייבר ו- WIXהישראליות, שהמוצרים שלהן עלולים להיות חשופים לפגיעה מצד הבינה המלאכותית והמשקיעים מוטרדים לגבי היכולת שלהן לעמוד בסביבת תחרות כל-כך אגרסיבית. פייבר, למשל, היא פלטפורמה שמקשרת בין בעלי מקצוע פרילנסרים. אפשר, לדוגמה, להזמין דרכה ברושור ממעצבת גרפית, שתתמחר את העבודה ב- 2,000שקל. אם בינה מלאכותית תוכל לבצע את אותה עבודה ב- 20 דולר, המעצבת הגרפית תיפגע, אבל גם פייבר, הפלטפורמה שמחברת בין אנשי המקצוע לבין הלקוחות. בתחום השבבים, אינטל מפגרת כרגע אחרי אנבידיה, עם טכנולוגיות ישנות שפחות רלוונטיות לבינה המלאכותית”.

נשמח לעמוד לרשותך בכל דבר ועניין בטלפון ובאימייל*6646 |analyst@analyst.co.il | אין באמור כדי להוות ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. האמור לעיל כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות ומידע אחר המתייחסים לאירועים ו/או לעניינים עתידיים, שהתממשותם אינה ודאית והינם מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו יצרו עבורו רווחים. אנליסט אי.אמ.אס שרותי ניהול השקעות בע"מ ו/או חברה הקשורה למי מהן, במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו וכן ועשוי להיות למי מהן או למי מבעלי השליטה, נושאי המשרה או העובדים בהם, עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או רכישה ו/או מכירה ו/או ביצוע עסקה, בהתאם למגבלות הדין, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך והן מחזיקות בני"ע של התאגידים המסוקרים במסמך זה. האמור לעיל הינו על דעת הכותבים בלבד ומשקף את הבנתם למועד זה. ט.ל.ח

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות