רוכבות על ענן: האם ההצלחה של חברות הסייבר תימשך

פברואר 2024
שתפו את המאמר

מניות חברות אבטחת המידע עלו במאות אחוזים בשנים האחרונות. מה עומד מאחורי הזינוק שלהן, איך תשפיע האסטרטגיה החדשה של פאלו אלטו על הענף ומדוע צ'ק פוינט נותרה מעט מאחור?

החודש האחרון (פברואר 2024) היה דרמטי למדי עבור ענף אבטחת המידע הישראלי: זה התחיל בהודעה של גיל שווייד, מייסד חברת צ'ק-פוינט, כי יפרוש מתפקיד המנכ"ל אחרי כ-30 שנה. לקראת סוף החודש פרסמה פאלו אלטו נטוורקס האמריקאית, שמייסדה הוא ניר צוק הישראלי, את הדו"חות הכספיים שלה, במהלכם הציגה אסטרטגיה חדשה, לפיה תספק מוצרים בחינם ללקוחות לתקופה מוגבלת, על מנת להרחיב את סל המוצרים שלה אצל הלקוחות. המשקיעים פירשו את האסטרטגיה החדשה כמהלך שעשוי להוביל למלחמת מחירים בענף, מה שהוביל לירידה חדה של 28% במניית פאלו אלטו ביום המסחר הראשון ולירידות גם בשערי מניות אחרות בענף.

עם זאת, גם אחרי המגמה השלילית שאיפיינה את השבוע האחרון, מניות חברות הסייבר מציגות ביצועים מרשימים בשנים האחרונות: פאלו אלטו זינקה ב-51% בשנה האחרונה וב-261% ב-5 שנים, לשווי של כ-91 מיליארד דולר; פורטינט (Fortinet) עלתה בכ-288% ב-5 השנים האחרונות ונסחרת בשווי של כ-52 מיליארד דולר; מנייתCloud Flare עלתה ב-556% ממועד ההנפקה שלה, בספטמבר 2019, ו-Crowdstrike עלתה ב-816% מאז החלה להיסחר, ביוני 2019.

התשואות של מניות חברות הסייבר המובילות בולטות לחיוב גם ביחס לשאר ענפי הטכנולוגיה: לשם השוואה, מדד מניות הטכנולוגיה, הנאסד"ק, עלה "רק" ב-121% ב-5 השנים האחרונות.

מי שמשתרכת מאחור היא דווקא מניית צ'ק-פוינט, מספינות הדגל של ההיי-טק הישראלי. צ'ק פוינט הסבה הרבה נחת למשקיעים במשך השנים – השווי שלה עלה מכ-460 מיליון דולר בעת שהונפקה ב-1996 לכ-19 מיליארד דולר היום. עם זאת, בשנים האחרונות המניה מדשדשת יחסית למתחרותיה, עם תשואה של כ-32% בלבד ב-5 השנים האחרונות ו-29% בשנה האחרונה.

ביקשנו מיהונתן צור, מנהל תחום השקעות חו"ל באנליסט, להרחיב על הגורמים ל"הייפ" יוצא הדופן של מניות הסייבר, על הסיבות לכך שמניית צ'ק פוינט נותרה יחסית מאחור והאם גם אחרי ההודעה של פאלו אלטו, מניות הסייבר עדיין מעניינות להשקעה.

המעבר לאחסון מידע בענן טרף את הקלפים

"הגורם המרכזי לזינוק של ענף הסייבר בשנים האחרונות הוא המעבר לאחסון מידע בענן", אומר צור. "המעבר לענן הפך למנוע צמיחה של כל ענפי הטכנולוגיה וחברות שפיתחו פתרונות לעבודה בסביבת ענן הרוויחו בגדול – למשל גוגל, מיקרוסופט ואמזון, שפיתחו תשתיות לאחסון המידע על גבי ענן. גם בענף הסייבר, החברות ש'רכבו' על טרנד המעבר לענן ופיתחו מוצרים להגנה על המידע שמאוחסן בסביבת ענן זינקו קדימה ועקפו חברות שהמשיכו להתמקד באבטחת הרשתות הארגוניות, כמו צ'ק-פוינט.

"מגמה נוספת שחברות הסייבר נדרשו לתת לה מענה היא העובדה שהמידע הארגוני מאוחסן כיום בסביבות שונות – בענן, אבל גם ברשת הארגונית, במכשירי קצה של העובדים ועוד. בעבר פתרון אבטחה מסוג firewall (חומת אש) היה הבסיס אך היום ארגונים זקוקים לסל של פתרונות אבטחה שונים ומסונכרנים שיתאימו לסביבות השונות – פתרונות לאחסנת מידע בענן, לרשת הפנים-ארגונית, פתרונות Endpoint למכשירי קצה כגון טלפונים ומצלמות, ועוד. כדי שכל הפתרונות האלה יפעלו יחד בצורה מתואמת ויאפשרו תקשורת בטוחה בין סביבות אחסון המידע השונות, נדרשת אינטגרציה טובה בין פתרונות האבטחה השונים. הצורך הזה נתן יתרון לחברות שידעו לספק פלטפורמה של מוצרים לסוגי אחסון המידע השונים ויצר קטגוריה בשם SASE – מסגרת אבטחה שמספקת מעטפת שלמה של טכנולוגיות ומאפשרת לחבר בצורה מאובטחת משתמשים, נקודות קצה ורשתות מרוחקות לאפליקציות ולמשאבים, בסביבת ענן מתפתחת. כל זאת, באופן שישמור על אבטחת המידע אך גם יאפשר למידע 'לזרום' בצורה נוחה מבלי 'להיחסם' על ידי פתרונות האבטחה".

מסע הרכישות של ניר צוק השתלם

פאלו אלטו היא דוגמה לחברת סייבר שזיהתה נכון ובזמן את המגמות האלה, מה שמתבטא בצמיחת החברה ובביצועי המניה. "פאלו אלטו, בדומה לצ'ק פוינט, התחילה כחברה שמציעה פתרונות Firewall לרשת הארגונית (המייסד שלה, ניר צוק, עבד בצ'ק פוינט בתחילת דרכו)", אומר צור. "אבל בשונה מצ'ק פוינט, פאלו אלטו הרחיבה מאוד את תחומי הפעילות ואת סל המוצרים שלה, באמצעות מסע רכישות גדול של חברות. כך, פאלו אלטו התרחבה לאבטחה בענן ויש לה פתרונות גם לתחום ה-Endpoint security ולאסטרטגיית SASE. מסע הרכישות של טכנולוגיות עלה לה מיליארדי דולרים ופגע ברווחיות שלה בטווח הקצר, אבל איפשר לה לייצר סל רחב של פתרונות אבטחה ברמה גבוהה, בזמן שצ'ק-פוינט המשיכה להתמקד במוצר הדגל שלה בתחום ה-Firewall."

"הסיבה לירידות האחרונות במניה היא תחזית חלשה מצפי השוק לרבעון הבא, במסגרת פרסום הדו"חות הכספיים. החברה הסבירה את התחזית הנמוכה מהצפי באסטרטגיה חדשה, במסגרתה תספק מוצרים בחינם ללקוחות לתקופה מוגבלת, על מנת להרחיב את סל המוצרים שלה אצל הלקוחות. האסטרטגיה החדשה צפויה לפגוע בהכנסות החברה בשנה הקרובה, אך בטווח הארוך עשויה לחזק את מעמדה של החברה, שגם היום נחשבת לגדולה בתחום, ולהביא לגידול בהכנסותיה. מניית החברה צנחה ב-28% ביום המסחר הראשון לאחר הפחתת התחזיות והובילה גם לירידות במניות של חברות מתחרות, בשל מה שהתפרש כאיום במלחמת מחירים בענף.

חברות נוספות שמניותיהן זינקו בשנים האחרונות שומרות על דומיננטיות בתחום מסוים אבל מרחיבות במקביל את פתרונות הענן שלהן. כזו היא, למשל, Crowdstrike, שמובילה בתחום ה-End Security, אבטחת מוצרי קצה, וCloud Flare, שדומיננטית בתחום אבטחת המידע ברשת ה-cdn והענן."

אין ספק שמי שהשקיע במניות חברות הסייבר המובילות רשם תשואות מרשימות בשנים האחרונות, אבל האם הן עדיין אטרקטיביות להשקעה ברמות המחירים הנוכחיות ולאחר ההודעה של פאלו אלטו? "סקטור הסייבר הוא אחד הסקטורים החמים ביותר בשוק ההון ואין ספק שחברות רבות מעניינות להשקעה לטווח ארוך, אך ההבדלים בביצועי המניות של חברות שונות בסקטור גדולים, התמחור של חלק מהחברות מאתגר ורמת התחרות בשוק כולו עלתה בעקבות השינוי באסטרטגיה של פאלו אלטו", אומר צור. "רוב חברות הסייבר נסחרות במכפילי רווח מאוד גבוהים: פאלו אלטו נסחרת במכפיל 50 ו- Cloud Flare נסחרת במכפיל 166. לשם השוואה, מכפיל הרווח הממוצע של מניות מדד s&p-500, המאגד את 500 החברות הגדולות בבורסה האמריקנית, הוא 21 – וגם הוא נחשב למכפיל רווח גבוה במונחים היסטוריים."

"מכל הסיבות האלה, אנו מתמקדים ביתר שאת בבחירה פרטנית של מניות בענף הסייבר ולא משקיעים בסקטור באופן גורף. אנו מעדיפים חברות שמתבלטות באיכות המוצרים או בתמחור נוח יחסית וסבורים כי הירידות האחרונות יצרו נקודת כניסה נוחה יותר לחלק מהחברות".

מסמך זה הוכן על ידי אנליסט אי.אמ.אס שירותי ניהול השקעות בע"מ (להלן: "אנליסט"), בהסתמך על מידע שנאסף ו/או על מידע זמין לציבור ממקורות שונים. אנליסט מניחה שמידע זה הוא מהימן ואינה מבצעת בדיקה עצמאית של המידע. האמור במסמך זה כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו ייצרו עבורו רווחים. אנליסט ו/או מי מהחברות הבנות שלה (לרבות אנליסט קופות גמל בע"מ ואנליסט ניהול תיקי השקעות בע"מ" ו/או חברה הקשורה למי מהן (להלן: "חברות קבוצת אנליסט"), במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו וכן ועשוי להיות למי מהן או למי מבעלי השליטה, נושאי המשרה או העובדים בהם, עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או רכישה ו/או מכירה ו/או ביצוע עסקה, בהתאם למגבלות הדין, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך והן מחזיקות בני"ע המסוקרים במסמך זה. מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם, ועל כל אדם להתייעץ עם יועץ ו/או משווק השקעות/פנסיוני בכל הנוגע לביצוע פעולה בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או במוצרים פנסיוניים (לפי העניין). מסמך זה אינו מהווה הצעה או המלצה להחזקה, רכישה או מכירה של נייר ערך ו/או נכס פיננסי ו/או לביצוע כל עסק בהם ו/או ביצוע עסקה במוצר פנסיוני. כן, עשויות חברות קבוצת אנליסט, בעלי השליטה, נושאי משרה או עובדים בהן להיות בעלי קשרים עסקיים עם תאגידים הנזכרים במסמך זה או הקשורים בהם, לרבות לקבל או להעניק להם שירותים נוספים.

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות