מהפכת הבינה המלאכותית מגיעה לתיקי ההשקעות וקופות הגמל: מיהן חברות הטכנולוגיה המומלצות להשקעה
המחלוקת סביב הרפורמה המשפטית מטלטלת את המדינה, אבל ייתכן שהפתרון לחלק מהבעיות של מערכת המשפט נמצא במקום שאיש לא חשב עליו: בינה מלאכותית. בפברואר האחרון הודה שופט מקולומביה כי נעזר בתוכנת הבינה המלאכותית ChatGPT כדי לכתוב פסק דין. ChatGPT היא תוכנת בינה מלאכותית שפרצה לחיינו בחודשים האחרונים, המסוגלת להפיק בתוך שניות ספורות טקסטים, ציורים ושלל יצירות, שנראות כאילו נוצרו על-ידי אדם. ייתכן שבעתיד הלא-רחוק, בינה מלאכותית תוכל לקצר את הליכי השיפוט בכך שתקרא ותסכם חומרים עבור שופטים ועורכי דין, תכתוב פסקי דין ואולי אף תחליף שופטים בשר ודם, לפחות בחלק מהערכאות.
זוהי רק דוגמה לפוטנציאל העצום שטמון בבינה המלאכותית (בלועזית -AI) תחום העוסק ביכולת לתכנן תוכנות ומחשבים לפעול באופן המציג יכולות השואפות להתקרב להתנהגות הבינה האנושית. הבינה המלאכותית התפתחה במשך שנים, אבל תוכנת ChatGPTהכניסה אותה לכל בית בעולם והמחישה עד כמה היא עומדת לשנות את העולם המוכר לנו. בהתאם, גם חברות הטכנולוגיה הגדולות פתחו במרוץ להובלת תחום הבינה המלאכותית, כאשר המנצחת תגרוף, על-פי הערכות, הון עתק בשנים הבאות. בעזרתם של ויקטור ברכה, סמנכ״ל מערכות מידע ודיגיטל באנליסט, ויהונתן צור, מנהל תחום השקעות חו״ל, ננסה להבין את ההשלכות של מהפכת ה- AI עלינו, כצרכנים וכמשקיעים.
הבינה המלאכותית קיימת שנים. למה דווקא ב- 2023 היא הפכה לטרנד הלוהט של שוק ההון?
ברכה: ״הסיבה העיקרית היא שהשנה הטכנולוגיה יצאה לראשונה לשימוש המוני של צרכני הקצה. התועלת והפוטנציאל של AI הם עצומים, כמעט בכל תחום. לדוגמה, בתחום הביטחון והצבא, נראה שהבינה המלאכותית עשויה להוביל לשינוי מהותי. היכולת של בינה מלאכותית להפריד בין החשוב לשולי מתוך הררי מידע אינסופיים, מייעלת את הדרך להגשמת יעדים מבחינת זמני ביצוע, דיוק, צמצום פגיעה בחיי אדם וגם חיסכון כלכלי. זה גורם לחברות הטכנולוגיה להסיט תקציבי פיתוח עצומים לכיוון מחקר ופתרונות AI, כדי לא להישאר מאחור״.
באילו דרכים נוספות הבינה המלאכותית תשפיע על חיינו?
״הבינה המלאכותית כנראה לא תפתור מחר את משבר הדיור -היא לא תבנה 100 אלף דירות – אבל היא יכולה לשנות את החיים כמעט בכל תחום, מרפואה ותחבורה ועד לביטחון ולמערכת המשפט. ייתכן, למשל, שבעתיד הלא-רחוק, חדרי מיון ישתמשו בבינה מלאכותית: אדם יגיע לחדר מיון, יתאר את הסימפטומים שלו ויערוך כמה בדיקות דם. כל המידע הזה יעלה לענן, שם תיערך השוואה מול סימפטומים ותוצאות בדיקות של רבבות אנשים אחרים מאותה קבוצת גיל, מוצא אתני, מחלות רקע וכו׳. התוצאה, ניתן להניח, תהיה מדויקת מאד ביחס להערכה של רופא בשר ודם וזמן הדיאגנוזה יימשך דקות בודדות. ״בתחום המשפט, אפשר לדמיין עורך דין שמייצג לקוחה בתביעה, ובינה מלאכותית תנתח עבורו את כל פסקי הדין בסוג התביעות הזה, עד לרמת ניתוח הפסיקות של כל שופט ומה סיכויי ההצלחה בתיק כזה או אחר על סמך צברי מידע. מה שכיום דורש עבודה סיזיפית של סטאז׳רים, ייעשה בתוך דקות על-ידי AI. הפוטנציאל אדיר אבל רוב היישומים הם עדיין עתידיים״.
ההימור המוצלח של מיקרוסופט
כאמור, בחודשים האחרונים חברות הטכנולוגיה הגדולות משקיעות משאבים ניכרים כדי להוביל את מהפכת ה-AI. מי מהן מובילה כרגע ואיך כל זה משפיע על כדאיות ההשקעה במניות שלהן?
יהונתן צור: ״מבין החברות שלוקחות חלק במהפכת ה- AI, הקבוצה המעניינת ביותר להשקעה היא החברות שמספקות את התשתיות לבינה המלאכותית – כמו יצרנית השבבים אנבידיה, ששולטת בשוק השבבים ל- AI עם שבבי ה- GPU מתוצרתה, וספקיות שירותי הענן הגדולות – מיקרוסופט, גוגל ואמזון, שהביקוש לשירותי הענן שלהן צפוי לגדול עקב העובדה שטכנולוגיות AI צורכות משאבי חישוב עצומים. אנחנו מעדיפים להשקיע בחברות התשתיות לבינה מלאכותית על פני השקעה בחברות התוכנה שמפתחות פתרונות נקודתיים בתחום ה-AI״
מבין החברות שמספקות תשתיות לבינה מלאכותית, מיהן המועדפות להשקעה
״המנצחת הגדולה עד כה היא אנבידיה, ששולטת בשוק השבבים ל- AI עם שבבי ה- GPU מתוצרתה, לעומת אינטל, שמייצרת בעיקר מעבדי CPU, שלא מתאימים לבינה מלאכותית. בטווח הקצר, אין לאנבידיה מתחרה משמעותית בתחום השבבים ל-AI. ״המנצחת השנייה מבין חברות התשתית היא מיקרוסופט, שהימרה על המוצר הנכון כשהשקיעה ב- open AI, הגוף שהביא לעולם את תוכנת Chat-GPT. מיקרוסופט משלבת את Chat-GPT במנוע החיפוש שלה, בינג, ומאיימת על העליונות של גוגל כמנוע חיפוש״.
אז גוגל בצרות?
"ממש לא. הדומיננטיות של גוגל כמנוע חיפוש נפגעת, אבל היא עדיין אחת מ- 3 ספקיות הענן הגדולות בעולם. גוגל שחררה, מתוך לחץ, פתרון AI פחות טוב, אבל היא חברה מאוד חדשנית ואנחנו מאמינים שהיא תצליח לסגור את הפער״
מה מצבה של אמזון?
״אמזון היא ספקית הענן הגדולה בעולם וצפויה ליהנות מהעלייה בביקוש לכוח מחשוב. בכלל, כל ענקיות הטכנולוגיה ,ואמזון בתוכן, יכולות להשקיע בפיתוחי AI או לרכוש חברות בתחום ולכן כולן נמצאות בעמדה טובה להרוויח ממהפכת הבינה המלאכותית״.
נשמח לעמוד לרשותך בכל דבר ועניין בטלפון ובאימייל*6646 |analyst@analyst.co.il | אין באמור כדי להוות ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או פנסיוני המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. האמור לעיל כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות ומידע אחר המתייחסים לאירועים ו/או לעניינים עתידיים, שהתממשותם אינה ודאית והינם מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו יצרו עבורו רווחים. אנליסט אי.אמ.אס שרותי ניהול השקעות בע"מ ו/או חברה הקשורה למי מהן, במישרין ו/או בעקיפין, וכן כל בעל שליטה, נושא משרה ועובד במי מהן אינם אחראים לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות נזק ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור במסמך זה או משתמש בו, כולו או חלקו וכן ועשוי להיות למי מהן או למי מבעלי השליטה, נושאי המשרה או העובדים בהם, עניין אישי במסמך זה, לרבות החזקה ו/או רכישה ו/או מכירה ו/או ביצוע עסקה, בהתאם למגבלות הדין, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים הנזכרים במסמך והן מחזיקות בני"ע של התאגידים המסוקרים במסמך זה. האמור לעיל הינו על דעת הכותבים בלבד ומשקף את הבנתם למועד זה. ט.ל.ח