עולים על המסלול: כל מה שחשוב לדעת על רפורמת המסלולים בחיסכון הפנסיוני

אוגוסט 2024

בחודש שעבר נכנסה לתוקף רפורמה שיזמה רשות שוק ההון במסלולי ההשקעה בחסכונות של הציבור לטווח בינוני וארוך | על איזה חוסכים היא משפיעה, על מי לא ומה לעשות אם קיבלתם הודעה שהמסלול שלכם השתנה?

בשקט בשקט, בלי שרובנו שמנו לב, נכנסה לתוקף בחודש שעבר רפורמה שתשפיע על קרוב למחצית מהנכסים הפיננסיים של הציבור הישראלי. מדובר ברפורמה מקיפה במסלולי ההשקעה המוצעים על ידי החברות המנהלות את החיסכון הפנסיוני. הרפורמה, שיזמה רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון, רלוונטית לכל מוצרי החיסכון הפנסיוני , כגון קרנות פנסיה, קופות גמל, ביטוחי מנהלים, קרנות השתלמות, קופות גמל להשקעה ופוליסות חיסכון – מוצרים שבהם מנוהל סכום עתק של 2.4 טריליון ₪! ( נכון לסוף 2023).

מהי הרפורמה ואיך היא משפיעה על החסכונות הפנסיוניים שלנו? על כך – במדריך הקצר שהכנו.

מהי רפורמת המסלולים?
מדובר ברפורמה שיזמה רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון במסלולי החיסכון הפנסיוני בישראל, כחלק מיישום מסקנות ועדת יפה. השלב הראשון של הרפורמה יצא לדרך בתחילת 2023, ובמסגרתו נקבע כי כל חברה מנהלת תציע ללקוחותיה, בקופת הגמל לקצבה שזו מנהלת, גם מסלול השקעות העוקב אחר מדדים שונים (מסלול פאסיבי) וכן מסלול שכולל רק נכסים סחירים, ללא השקעה בנכסים בלתי סחירים.
השלב השני, שנכנס לתוקף ביולי 2024, הוא נרחב יותר וקובע כי בכל החברות המנהלות, מסלולי ההשקעה יחולקו לחמישה אשכולות בעלי שמות זהים בכל החברות, בהתאם למאפייני השקעה מסוימים. בכל אשכול ניתן יהיה לכלול מספר מסלולים, שגם שמותיהם יהיו זהים בכל החברות.

האם הרפורמה משפיעה על כל החוסכים?
רוב החוסכים לא מושפעים מהרפורמה באופן ישיר, שכן רובם משקיעים במסלולים כלליים או במסלולים תלויי גיל שהרפורמה לא החילה עליהם שינויים. הרפורמה משפיעה על מסלולים אחרים שבהם יחולו שינויים – החל משינוי שם המסלול בלבד (שינוי טכני, ללא השפעה על מדיניות ההשקעות בפועל) ועד לשינוי מדיניות ההשקעה, מיזוג עם קופה אחרת, הקמת מסלולים חדשים ועוד. חוסכים שהרפורמה משפיעה עליהם קיבלו כבר הודעה על כך מהחברה המנהלת לפני כניסתה לפועל. למרות שהרפורמה לא משפיעה על רוב החוסכים באופן ישיר, היא כן משפיעה על היצע המסלולים המוצע להם, ולכן היא רלוונטית גם עבורם.

מהי מטרת הרפורמה?
המטרה העיקרית של הרפורמה היא לקחת את שוק החיסכון הפנסיוני, שמציע מגוון רחב של מסלולים, ו"לארגן" אותו באופן שיסייע ללקוחות להתמצא. הרעיון הכללי הוא ליצור "מכנה משותף" למסלולים ולשמות המסלולים בכל החברות, באופן שיסייע לחוסכים להבין טוב יותר את ההבדלים בין המסלולים ולהשוות בין הביצועים של חברות שונות באותו מסלול.
הרפורמה גם מטפלת בשני סוגי השקעות שתופסים חלק הולך וגדל מהחיסכון הפנסיוני בעשור האחרון: השקעות במדדים והשקעות בנכסים לא סחירים. נרחיב על כך בהמשך.

מהם האשכולות והמסלולים החדשים?
החל מיולי 2024, רשאית חברה מנהלת לנהל בקופות הגמל שבניהולה מסלולי השקעה ב-  5 (נכון להיום 4 – ראו בהמשך) האשכולות הבאים, הכוללים כל אחד מסלולי חיסכון בעלי שמות זהים:

אשכול מסלולים עוקבי מדדים
השקעות פאסיביות באמצעות מעקב אחר מדדים, העוקבים מצידם אחר מספר ניירות ערך, התפתחו בישראל בעיקר בשני העשורים האחרונים. בהתחלה, השקעות אלה בוצעו בעיקר באמצעות תעודות סל וקרנות מחקות, אך בשנים האחרונות הן תפסו תאוצה גם בשוק החיסכון ארוך הטווח, שם מנוהלים רוב כספי החיסכון של הציבור הישראלי. על רקע זה, נוספו בשנים האחרונות עוד מסלולים עוקבי מדדים.
הרפורמה מבקשת "ליישר קו" בתחום הזה וקובעת כי כל החברות המנהלות יוכלו להציע מסלול השקעה העוקב אחר מדד s&p-500, הכולל את 500 המניות הגדולות בבורסה האמריקנית. שאר המסלולים עוקבי המדדים ישלבו כמה מדדים (לפחות 3 מדדים), שבכל אחד מהם יושקעו לפחות 10% מהנכסים ולא יותר מ-50% מהנכסים במסלול.
המסלולים באשכול זה הם מדד s&p-500; עוקב מדדים גמיש; מדדי מניות.

אשכול מסלולים המתמחים בניהול אקטיבי
בשונה מהאשכול של עוקבי המדדים, שבו כל המסלולים משקיעים במדדים, המסלולים באשכול זה הם מסלולי השקעה אקטיבית, שבהם מנהל ההשקעות עשוי לבחור את ניירות הערך הספציפיים שבהם תשקיע הקופה. באשכול זה ניתן להשקיע גם בנכסים לא סחירים. המסלולים באשכול זה הם: מניות; אג"ח ממשלתיות; כספי (שקלי); אשראי ואג"ח; אשראי ואג"ח עד 25% מניות (בקרן  השתלמות, קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון בלבד).

אשכול מסלולים המתמחים באפיקי השקעה סחירים
גם אשכול זה כולל מסלולי השקעה אקטיבית, אך בשונה מהאשכול של המסלולים בניהול אקטיבי, מדובר במסלולים המתמקדים בהשקעה במניות ואג"ח בשוק ההון, ללא השקעה בנכסים לא סחירים. נסביר: החברות המנהלות את החיסכון הפנסיוני יכולות להשקיע חלק מחסכונות הציבור בנכסים שלא נסחרים בבורסה, כגון נדל"ן – מגדלי מגורים ומשרדים, מרכזים מסחריים וכדומה, מניות בחברות פרטיות וקרנות השקעה פרטיות שמשקיעות בנכסים לא סחירים. הכוונה היא לאפשר לחוסכים לבחור אם להיחשף לאפיק זה באמצעות המסלולים המוצעים באשכול של המסלולים בניהול אקטיבי, או לבחור שלא להיחשף אליו (באמצעות המסלולים המוצעים באשכול שמתמחה באפיקי השקעה סחירים).

אשכול מסלולי אמונה וקיימות
אחת ההתפתחויות המעניינות בעולם ההשקעות בשנים האחרונות היא הרצון של משקיעים רבים להשקיע את כספם גם בהתאם לשיקולים ערכיים – כגון השקעות לפי ההלכה היהודית או השקעות בחברות שיש להן תרומה חיובית לאיכות הסביבה. אשכול זה כולל מסלולים שמאפשרים להשקיע בהתאם להלכה, לשריעה וכן מסלול קיימות.

אשכול מסלול ניהול אקטיבי עם דמי ניהול משתנים, על בסיס הצלחה.
אשכול זה הוכרז במסגרת הרפורמה אך עדיין לא קיים בפועל ואמור להיות מיושם בעתיד.

אם כל החברות מציעות את אותם אשכולות ואותם מסלולים, האם המשמעות היא שאין הבדל בין החברות וכולם משקיעים אותו דבר?
ממש לא. מהלך ההאחדה לאשכולות ומסלולים בעלי שמות זהים מסייע להתמצאות ולהשוואה בין החברות, אך שני מסלולים בעלי שם זהה בשתי חברות שונות יכולים לאמץ בפועל תמהיל השקעות שונה. כך, למשל, קופת גמל במסלול "מדדי אג"ח ממשלות" של חברה אחת יכולה לעקוב אחר מדדי אג"ח של ממשלות ישראל, ארה"ב וגרמניה, והשנייה אחר מדדי אג"ח ממשלת ישראל, ארה"ב וצרפת.

באיזה מסלולים לא חל שינוי כלל?
המסלולים הפופולריים ביותר, שבהם מתנהל רוב הכסף של הציבור, לא השתנו. מדובר במסלול הכללי, המסלולים תלויי הגיל והמסלול העוקב אחר מדד  S&P-500.

קיבלתי הודעה שהמסלול שלי השתנה. מה עליי לעשות?
כנסו לאתר החברה של 'אנליסט' בלינק המצורף – https://www.analyst.co.il/analyst07-2024/ במידה שישנן שאלות נוספות ניתן לפנות לסוכן / יועץ או למוקד שירות של החברה.

המידע שמופיע לעיל הינו מידע תמציתי בלבד ואין בו כדי למצות או להוות תחליף להוראות הדין, רשות מוסמכת או נהלי החברה, כפי שהיו מעת לעת. האמור לעיל כולל הערות, אומדנים ו/או תחזיות ומידע אחר המתייחסים לאירועים ו/או לעניינים עתידיים, שהתממשותם אינה ודאית והינם מידע צופה פני עתיד, כהגדרתו בחוק ניירות ערך, תשכ"ח – 1968. קורא מסמך זה אינו יכול להניח כי הסתמכות על המסמך או שימוש בו יצרו עבורו רווחים. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי. כל האמור הינו בכפוף להוראות ההסדר התחיקתי ולתקנוני הקופות. ככל שיהיו שינויים במדיניות ההשקעה הצפויה, אלה יפורסמו באתר החברה בהתאם לדין. מידע מלא אודות תכנית ההתאמה לחוזר, לרבות המיזוגים והשינויים במדיניות ההשקעה ניתן למצוא באתר החברה.
אנליסט קופות גמל בע"מ עוסקת בשיווק פנסיוני (ולא בייעוץ) ולה זיקה למוצרים המנוהלים והמשווקים על ידה. אין באמור דף זה משום ייעוץ או שיווק פנסיוני ואין בו כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני או ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום התחייבות להשגת תשואה כלשהי. ט.ל.ח.

 

יצירת קשר

בעת שליחת הטופס, הריני מאשר/ת לחברה ליצור עמי קשר, לרבות באמצעות שיחת טלפון, כמו כן, הריני מאשר/ת את מדיניות הפרטיות של החברה.

הצטרפות דיגיטלית
הצטרפות
*6646
לדלג לתוכן הראשיהצהרת נגישותאזור אישייצירת קשרתנאי שימושגילוי נאות